Gradonačelniku Belog Manastira Ivanu Dobošu osam mjeseci zatvora, ali uvjetno
 

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš (61) nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora, ali uvjetno na dvije godine zbog zlouporabe položaja te krivotvorenja službene isprave. Ista je kazna izrečena i obrtniku Vjekoslavu Kalivodi (35) iz Bistrinaca radi poticanja na ta kaznena djela.

 Doboša se tereti kako je nezakonito omogućio Kalivodi da dobije posao na natječaju Grada Belišća. Zbivalo se to u prosincu 2010. Riječ je o 15.000 kuna, bez PDV-a, vrijednim radovima oko postavljanja i održavanja signalizacije na prometnicama, a ugovor se potpisivao na četiri godine. Kalivodi je za natječaj trebalo pet potvrda da je ranije uredno odrađivao slične poslove, no imao ih je samo četiri. Pokucao je, tereti se, na Dobošova vrata. Već je u rukama imao sastavljenu lažnu izjavu da je uspješno surađivao i s Belim Manastirom. Doboš se na taj papir potpisao i udario pečat, iako taj obrt nikada nije radio za Grad. Kalivodina se ponuda na natječaju ispostavila najpovoljnijom pa je dobio posao.

– Nisam kriv – izjavila su obojica optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, gdje je danas u samo tri i pol sata i počelo i okončano suđenje. Doboš je ispričao kako ga je krajem 2010. nazvao tadašnji gradonačelnik Belišća Zvonko Borić i rekao kako ima “jednog svog obrtnika” te pitao može li mu pomoći, ako ima kakvih poslova za njega.

– Kalivoda mi je došao u ured, rekao sam mu da sam u pogovoru čuo za njega. Kazao sam mu da trenutno nemam ništa, ali bit će raspisan natječaj pa nek se javi. Pitao me mogu li mu potpisati potvrdu, vidio sam da tu nema nikakvih financijskih obveza za Grad pa sam potpisao. To je bilo jedan jedini put da smo se vidjeli – naveo je Doboš u obrani. Nije ni pročitao, dodao je, cijeli tekst potvrde jer je bio u strci.

– To je bila moja omaška. Nisam tada ni znao je li taj obrt ikada radio za Grad Beli Manastir, a nisam imao vremena provjeravati. No, potpisao sam potvrdu bez namjere da Kalivodi omogućim bilo kakvu zlouporabu tog dokumenta – istaknuo je. Sastanak je, nadovezao se Kalivoda u svojoj obrani, trajao svega “45 sekundi”.

– Bila mi je kriza u obrtu pa sam išao u Beli Manastir pitati za posao. Pitao sam i može li potpisati potvrdu, rekao je kako nema problema – ispričao je Kalivoda u obrani. Doboš je najavio žalbu budući da je očekivao oslobađajuću presudu. Ne smatra, stoga, ni da treba snositi političke poslijedice.

PREUZETO: S.L./VL

Website Apps