POČELI DANI VINA I TURIZMA

14. travnja 2014.

Višednevna manifestacija, Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije, počela je u subotu u Belom Manastiru, gdje je, prije šest godina, održana prvi put.

Otvorili su je gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš i župan osječko-baranjski, Vladimir Šišljagić.

– I ove se godine, sukladno rezultatima ocjenjivanja, pokazalo da su baranjska vina sve bolja – pohvalio se Doboš, izražavajući riječi zahvale Županiji što je uložila i pomogla pri dovlačenju sredstava iz raznih EU fondova kako bi se baranjski turizam popeo na višu razinu, te na novim planovima koje ima za regiju između Dunava, Drave i Mađarske.

Njegovu je izjavu potvrdio župan Šišljagić, dodavši kako je Baranja diljem Hrvatske i Europe prepoznata ne samo po vinima, fišu i prirodnim ljepotama nego i po brojnim sadržajima te gostoprimstvu koje pruža.

– I na šestim Danima vina i turizma pokazalo se kako se Baranja ima čime ponositi. Stoga smo upravo u Belom Manastiru htjeli započeti manifestaciju, čiji će domaćini još biti Đakovo, Našice, Osijek, mjesta hrvatskog Podunavlja te na kraju Erdut – rekao je Šišljagić, dodavši kako je Osječko-baranjska županija u vrhu kontinentalnog turizma po broju noćenja i dolazaka.

Podsjetio je kako je Županija iz EU fondova privukla 1,250.000 eura, koji su uloženi u 12 vinskih cesta, od čega osam u Baranji.

– Uz vinske ceste, Baranja je dobila i hvalevrijedan vinski muzej u Zmajevcu – dodao je Šišljagić. Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, Silva Wendling, naglasila je kako su baranjski vinari i vinogradari iz godine u godinu sve uspješniji, što dokazuju i rezultati ocjenjivanja vina u sklopu ovogodišnjih Dana vina i turizma.

Posjetitelji su mogli kušati grah iz kotlića obujma 500 litara koji su skuhali članovi SMU-a, a za zabavu su zaduženi bili tamburaši iz skupine Sokoli. Uzvanike su na središnji gradski trg zapregama doveli članovi konjogojske udruge Baranja iz Branjinog Vrha. Kako bi sve “štimalo”, pobrinula se TZ Baranje.AA_Izvlacenje_06

– U Baranji je, od ukupno 30 zlata, završilo čak 13 – rekla je, dodavši kako je od početka cilj manifestacije bio predstavljanje slavonsko-baranjskih vinara i vrhunskih vina, njihovo izvlačenje iz podruma te pokazivanje bogatstva koje imamo. Osim toga, nastavila je, želja im je bila pokazati kako vino bez autohtonih proizvoda ne može, pa su, organiziranjem jedne takve manifestacije htjeli spojiti poljoprivrednu proizvodnju s vinarstvom, a sve zbog što intenzivnijeg razvoja ruralnog turizma.

Ivica GETTO
Website Apps