Približno 56 kilograma teška slanina napravljena u domaćinstvu Matije Markovića iz Baranjskog Petrovog Sela najteži je primjerak izvagan na sedmom zaredom karanačkom Proljetnom vašaru, koji su jučer organizirali Baranjska kuća i TZ Baranje. Slaninski primjerak petaračkog bravca samo je jedan od niza rekorda jučer održanog Vašara. Rekordan je bio i broj izlagača, koji su svoje autohtone proizvode izlagali na 50-ak štandova, razmještenih diljem karanačke poljane na mjestu na kojem se u tom etnoselu desetljećima održavaju kirbaji.

Prethodna
(1/0)
Sljedeća
Objavljeno 13. travnja, 2014.

– Ovako velik broj izlagača još je jedan dokaz da Baranja i Karanac imaju turističkih potencijala blisko vezanih uz autohtonu gastroponudu – riječi su Vlade Škrobe – Baje, vlasnika Baranjske kuće, koji nije obranio prošlogodišnji slaninski rekord težak 33 kilograma. Njegove tri table težile su po 15-ak kilograma, pa je 500 kuna vrijedna nagrada završila u Petardi. Kuhao se u Karancu i krumpir na sto načina. Iako odziv kuhara nije bio respektabilan, djelo majstora kotlića kneževovinogradskih Jurinih dvora ostat će dugo u pamćenju. Osim krumpira u kotlić je ukomponirao svinjske nogice, kobasice, divljač, slaninu, 18 začina i noklice.

– Bilo se teško odlučiti koje je jelo najbolje, ali krumpir-paprikaš tako osebujna ukusa ipak je prevagnuo, uglas su istaknuli članovi komisije, koju su činili Joško Hatvalić, Ilonka Horvat i Ibolya Bošnjak. Za nijansu slabiji bio je paprikaš somborsko-novosadske ekipe, koju je predvodio Ivan Kovač. U njihovom su kotliću, između ostaloga, završile dimljene kobasice od bijele slatkovodne ribe. Kako bi sve bilo u uskrsnom tonu, pobrinuo se kuhar izletišta Tri mudraca, koji je sljubio krumpire, kunića i potrebne začine. Posjetitelji su jučer u Karancu zaista imali što vidjeti. Kobasice su se prodavale za 70-ak kuna, nešto su skuplje bile kulenove seke, a za čvarke su izlagači tražili 40 kuna za pola kilograma. Med, kolači, pecivo osječke braniteljske zadruge i ostalo također su bili traženi artikli. Bilo je i edukativnih tonova, za što su se pobrinuli članovi LAG-a Baranja, koji su održali predavanje ”Lokalni sajmovi – prilika za prodaju lokalnih proizvoda”.

Ivica GETTO
Website Apps