Centar za vozila Hrvatske prvi puta organizira besplatnu provjeru tehničke ispravnosti motocikala i mopeda za sve građane. Akcija se provodi od 14. do 19 travnja u svim stanicama za tehnički pregled vozila u zemlji.bikeri

Akcija kojom se želi ukazati na važnost tehničke ispravnosti motocikala i mopeda zbog vlastite sigurnosti vozača i sigurnosti ostalih sudionika u prometu provodi se u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim Autoklubom i Stanicama za tehničke preglede vozila.

Motocikli i mopedi posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na njihovu sigurnost je njihova tehnička ispravnost. Statistike govore kako motocikli i mopedi čine gotovo osam posto svih vrsta vozila koji su u 2013. godini prometovali na cestama, dok podaci pokazuju kako je čak 15% motocikala i mopeda koji nas svakodnevno okružuju tehnički neispravno. Između ostalog, statistike njemačke DEKRA-e pokazuju da je gotovo četvrtina motocikala koja je sudjelovala u prometnim nesrećama bila tehnički neispravna.

Svi vozači motocikala i mopeda koji se odazovu pozivu moći će provjeriti tehničku ispravnost osnovnih sklopova vozila za sigurnost prometa na cestama – poput guma, kočnog sustava, okvira, ovjesa te razinu buke ispušnih sustava, dok će kod mopeda dodatno biti ispitana i najveća brzina. Uz navedeno, savjesni vozači dobit će savjetodavnu pomoć za uklanjanje eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu. Organizatori ističu kako neće biti nikakvih kazni bude li uočena tehnička neispravnost motora ili mopeda.

Radio Osijek

Website Apps