BELI MANASTIR – Tročlana ekipa Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Beli Manastir (Goran Bartolić, Marijan Brdarić i Goran Kerovec), zajedno s pripadnicima DVD-a Donji Miholjac, DIP-a Šibenik i DIP-a Dubrovnik, tri je dana boravila na poplavljenim područjima. Čamcima su izvlačili uginule životinje i odvlačili ih na za to predviđeno mjesto. U poplavljeni dio Slavonije otišli su nakon zapovijedi iz DUZS-a. Straha nije bilo.

– Izvukli smo stotine uginulih životinja – priča Goran Bartolić, zapovjednik JPVP-a Beli Manastir i član belomanastirske “posade”, naglašavajući kako je u Gunji i Rajevu Selu, gdje su tri dana radili, situacija više nego sablasna. Sela su potpuno pusta, voda je visoka tri do četiri metra. Nekadašnjim ulicama i dvorištima obiteljskih domova pluta uginula, napuhana stoka, ili je “zapela” u krošnje drveća.

– Radili smo po potrebi. U čamac smo najčešće sjedali u sedam sati ujutro, a na suho se vraćali oko četiri-pet poslije podne – objašnjava.

Uginulu stoku, krave, svinje i ovce, vezali su konopom ili sajlama, te ju čamcem vukli gotovo do susjednog sela, gdje su je odlagali uz obalu. Tamo je dizalicama ubacivana u specijalna vozila i odvožena.

– U vrijeme kada smo stigli do poplavljenih područja žive stoke više gotovo nije bilo. Koliko smo čuli, dio je spašen ranije, ali je jako mnogo stoke uginulo – naglašava Bartolić i dodaje kako se moguće zaraze nisu bojali. Ističe kako epidemija, ako je bude, može nastupiti nakon povlačenja vode, ali se nada da do nje neće doći jer je uginula stoka izvučena, a i ekipe za deratizaciju također rade svoj posao.

– Trenutačno u poplavljenim područjima nema nikoga od članova JPVP-a Beli Manastir, ali ako bude bilo potrebno, ekipa će opet na teren – kaže Bartolić. I. Getto

Website Apps