Hrvatska danas bira 11 zastupnika u Europski parlament, birališta su otvorena u sedam sati, a zatvaraju se u 19 sati. Nadležna izborna tijela učinila su sve da omogući glasovanje i biračima, koji su zbog poplava morali napustiti svoje domove.

Jutros nije otvoreno 11 biračkih mjesta u Gunji, Đurićima, Posavskim Podgajcima, Račinovcima, Rajevom Selu Soljanima i Strošincima, ali biračima koji pripadaju tim biračkim mjestima glasovanje je omogućeno u mjestu u kojem se danas nalaze i to na temelju “bijele potvrde”, koju izdaje Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Biračima za koje se moglo utvrditi gdje se nalaze nakon evakuacije iz svojih domova, one su uručene osobno. S “bijelom potvrdom” glasuju i svi pripadnici HGSS-a ili Crvenog križa, oružanih snaga RH, policije ili volonteri koji se na dan izbora zateknu na poplavljenom području, a nemaju prijavljeno prebivalište na tom području i to će moći učiniti na bilo kojem biračkom mjestu u mjestu u kojem se nalaze na dan održavanja izbora.izbori
‘Iz DIP-a su predvidjeli i situaciju u kojoj se birači ne mogu identificirati ni pomoću potvrda koje zamjenjuju osobne iskaznice – “Ti birači će se identificirati uz dva svjedoka koji bez sumnje mogu potvrditi identitet birača. 
‘Oba svjedoka moraju imati neku od identifikacijskih isprava, a birački će odbor sastaviti zapisnik o utvrđivanju identiteta birača u kojem će biti navedeni osobni podaci birača i svjedoka te izjava svjedoka kojom se potvrđuje identitet birača, a koji će biti sastavni dio izbornog materijala’, objasnila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Zdravka Ćufar Šarić. 

Oko 3, 8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu bira zastupnika manje nego prošle godine, no bira ih na puni, petogodišnji mandat. Za 11 mjesta u Bruxellesu natječe se 275 kandidata sa 25 lista, 18 samostalnih stranačkih i sedam koalicijskih.

Svoje pravo birači mogu ostvariti na 6. 337 biračkih mjesta, 79 ih je u inozemstvu, a 6. 258 u Hrvatskoj. U inozemstvu se glasuje u 49 država, prva birališta otvorena su u Australiji. 
U Hrvatskoj je i danas na snazi izborna šutnja, do 19 sati zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. 
Prve izborne rezultate, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će nakon 23 sata, nakon što se u svim članicama Unije zatvore birališta, jer Talijani mogu glasovati do 23 sata. Naime, zakonom je na razini Europske unije propisano da države članice ne smiju objavljivati rezultate prije nego što se zatvore biračka mjesta u državi čiji birači posljednji glasuju.
Prve rezultate DIP će objaviti na konferenciji za novinare te na internetskim stranicama (www.izbori.hr). Podatke o izlaznosti birača DIP će objaviti danas u dva navrata, s podacima do 11 odnosno 16 sati.
Izbore prati više od šest i pol tisuća promatrača, 335 ih je iz dviju nevladinih udruga, ostali su stranački. 
Procjenjuje se da će euroizbori Hrvatsku stajati 60-ak milijuna kuna.
Europarlamentarci se biraju sustavom preferencijalnoga glasovanja – građani, osim određene liste, mogu zaokružiti i određenog kandidata s liste za koju glasuju. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista. Cijela zemlja je jedna izborna jedinica, a izborni prag iznosi pet posto.

baranja.hr/I.A.

Next Post
»
Website Apps