NAJSTARIJE VINO IZ 1949 GODINE

16. svibnja 2014.

Jedan od najreprezentativnijih vinskih podruma u ovom dijelu Hrvatske, pa i Europe, zasigurno je beljski stari vinski podrum u Kneževim Vinogadima. Svoje tajne čuva od najmanje 1526. godine (a možda i prije), kada se prvi put spominje u jednom pisanom dokumentu.

foto I.Geto

– Te se godine spominje u kontekstu Mohačke bitke, i to kao barutana, konjušnica i tamnica turske vojske – priča glavni beljski enolog, Marijan Knežević, naglašavajući kako mu je vinska uloga bila tek sporedna, vezana uz famozni danak od 10 posto, koje su zemlje pod Otomanskim Carstvom morale plaćati.

Do 2009. godine bio je, po volumenu drvenih bačava, jedan od najvećih povijesnih vinskih podruma u funkciji, budući da se u njega moglo spremiti između 800.000 i milijun litara vina.

– Tada smo počeli objedinjavati i proširivati ponudu vina te u sklopu cjelokupne ponude počeli njegovu obnovu. Želja nam je bila da zadrži stil karakterističan za Baranju, a poštovali smo i naputke konzervatora – kaže Knežević, dodajući kako su se, zbog nedostatka dokumentacije, bazirali i na usmenoj predaji starijih kolega.

Unošenjem bačvi od slavonske hrastovine, većih od 1.800 litara, i nekim sitnijim zahvatima, podrum je dobio moderniji štih, ambijentalno pokazujući poimanje vinogradarstva i podrumarsva na području Baranje, ujedno zadržavši dašak povijesti, poput izvornih zidova i sustava ozrake, koja izvanredno funkcionira.

– Ozraka je uspostavljena sistemom kanala, gotovo identično prokopanih u svim etažama. Sigurno nije napamet postavljena, već se duboko promišljalo. Do današnjih dana dio ozrake nam je nepoznanica, ali je važno da besprijekorno radi pa se, primjerice, uopće ne osjeti miris ustajalosti – objašnjava Knežević.

Podrum je karakterističan po dvije “podzemne” etaže te po tome što je ukopan u brdo, ali i u dubinu. Razgledali smo i blago podruma, arhiv, koji, duboko u baranjskom lesu, u tišini i društvu plemenite vinske plijesni, čuva produkte umijeća generacija i generacija beljskih vinara.

– U arhiv je pohranjeno 21.700 boca, ali se baziramo na približno 6.250 reprezentativnih uzoraka koji datiraju od 1949. do 1989. godine – kaže Knežević, naglašavajući kako su najstarija vina vrste Cabernet Franc, koja čuvaju u osam boca. Arhivska vina, nastavlja, nisu za prodaju, nego enolozima služe kao putokaz, kako bi vidjeli razvoj vina tijekom desetljeća. Dio takvih vina doniraju u humanitarne svrhe.

Ivica GETTO
Website Apps