4. lipnja 2014.

Prikaz slikovne datoteke hrsk.jpg

 

 

BELI MANASTIR/ SLAVONSKI BROD – Svečanom završnicom i dodjelom nagrada proteklog je vikenda u Slavonskom Brodu završen šestodnevni 54. festival hrvatskih kazališnih amatera – 54. FHKA. Ovogodišnji FHKA u bogatom je programu obuhvatio 22najbolje amaterske predstave koje su izvedene u dva grada: Vodicama, 23. – 25. 5. i Slavonskom Brodu, 30. 5. – 1. 6. Nakon uspjeha na 3. Danima kaštelanskog kazališta, belomanastirsko kazalište se po prvi puta plasiralo na nacionalni festival u Hrvatskoj, 54. FHKA, gdje su se predstavili s monodramom „Ispovijed“ i pobrali odlične kritike kazališnih stručnjaka na čelu sa Sanjom Nikčević. Festival koji se održava 54 godine, od 176 prijavljenih predstava, ugostio je 22 najbolje predstave u Hrvatskoj. U „društvu najboljih“ u ime Osječko – baranjske županije i svoga grada bilo je i Gradsko kazalište Beli Manastir. Pogledavši sve predstave Festivala, Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Zoran Mužić, redatelj, Sanja Nikčević, teatrologinja i kazališna kritičarka i Igor Ružić, kazališni kritičar, odlučilo je o nominacijama i nagradama koje su dodijeljene u nedjelju, 1. lipnja u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ u Slavonskom Brodu. Nagrade su zaslužnima uručili Vladimir Stojsavljević, pomoćnik Ministrice kulture RH, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, Hrvoje Andrić, zamjenik Gradonačelnika Slavonskoga Broda, spomenuti članovi Prosudbenog povjerenstva i članovi Organizacijskog odbora Festivala: Dražen Jelavić, tajnik Hrvatskog sabora kulture, Mirjana Hržić, predsjednica Odbora kolegija hrvatskih kazališnih amatera u HSK-u i Martina Brumen, stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu u HSK-u.Laureati Festivala su članovi Scene Sisak koji su odličnom izvedbom predstave Slawomira Mrožeka “Na pučini” u režiji Tihomira Kosića, zaslužili Nagradu za najbolju predstavu 54. FHKA.Prosudbeno povjerenstvo 54. FHKA dodijelilo je i posebnu pohvalu BRANKU KATALINIĆU za hrabrost suočavanja sa scenom i temom u monodrami Ispovijed Gradskog kazališta Beli Manastir. Za najbolju glavnu mušku ulogu (najbolji glumac u Hrvatskoj) nominirani su
1. Tihomir Kosić za ulogu Debelog u predstavi
Na pučini Scene Sisak
2. Branko Katalinić za ulogu čovjeka u predstavi
Ispovijed u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir
3. Davor Hačić za ulogu Roberta u predstavi
Boeing-Boeing u izvedbi Dramske sekcije „Rotonda“ KUD-a „Dajla“ Novigrad. Nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio je Davor Hačić za ulogu Roberta u predstavi Boeing-Boeing u izvedbi Dramske sekcije „Rotonda“ KUD-a „Dajla“ Novigrad.

 

KAŠTEL LUKŠIĆ– Nakon što su zatvoreni 3. Dani Kaštelanskog kazališta, koji su imali i međunarodni karakter, stigli su i rezultati glasanje publike koja je pomno pratila predstave. Odigrano je ukupno 11 predstava. Kaštelansko kazalište koje je i organizator festivala objavilo je i službene rezultate prema kojima je s ocijenom 4,86 pobjedu odnijelo Amatersko Kazalište „Moreta“, Kaštela s predstavom „Ona, kraljica“. Belomanastirci su uspješno još jednom predstavili svoj grad i županiju i „zasjeli“ na odlično 2.mjesto s predstavom za djecu „Put po svijetu“, autora teksta Toda Nikoletića u režiji Daniele Taslidžić Herman. Vesela, zabavna ali i edukativna predstava svidjela se i dalmatinskoj publici, a belomanastirsko kazalište dobilo je ocijenu publike 4,76.

baranja.hr/I.A.

 

Razgovor je otvoren. 1 pročitana poruka.
Prikaz stavke Rezultati.doc.

 

 
Website Apps