e – HRVATSKA

3. lipnja 2014.

 

Od 10. lipnja nitko više neće morati odlaziti po rodni list u općinu u kojoj je rođen, čekati izdavanje u redu ni plaćati biljege. Bit će dovoljno da ga isprinta sa internetske stranice, a svako državno tijelo takav će dokument morati prihvatiti kao vjerodostojan.

Građani će također moći provjeriti kod kojeg im je liječnika ili zubara karton, a koristi li škola njihova djeteta elektronički imenik, moći će u svakom trenutku vidjeti djetetove ocjene ili izostanke te komunicirati s razrednikom. U utorak, 10. lipnja, konačno će početi s radom Vladin projekt e-građanin, piše Jutarnji list.

“Ugovori su potpisani i sljedeći tjedan kreće njegova prva faza”, potvrdio je za Jutarnji list ministar uprave Arsen Bauk.

Radi se o jednom od ključnih Vladinih projekata kojim se nastoji smanjiti administriranje, čekanje i koštanje raznih dokumenata koje građanima svakodnevno trebaju. Projekt, za koji će se kroz tri godine izdvojiti 24 milijuna kuna, trebao je startati još prošle jeseni, ali će, zbog problema u financiranju, tek sljedeći tjedan ući u upotrebu.
password_1
“I građanima i državi e-građanin trebao bi uštedjeti višemilijunske iznose. Da bi građani mogli koristiti usluge e-građanina, morat će fizički otići u poslovnicu Fine gdje će dobiti svoju šifru i, ako posjeduju pametni telefon, token. I sve je besplatno”, kaže Darko Parić, pomoćnik ministra zadužen za e-Hrvatsku.

Projekt će se provoditi u četiri faze.

Jutarnji list/Danas.hr

03.06.2014.
Website Apps