Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je na svojim internetskim stranicama konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava prema odabiru stručnih aktiva u školama, a popisi će biti dostupni i u osnovnim i srednjim školama.

Ministar Željko Jovanović ranije je prihvatio prijedlog Povjerenstva za provođenje postupka uvrštavanja udžbenika u Katalog te donio Odluku o najvišoj razini cijena udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava te ustvrdio da su knjige za osnovnu školu jeftinije za 14,2 posto u odnosu na prošlu godinu. U skladu s tim roditelji će na osmogodišnje školovanje djeteta potrošiti 1.142 kune manje. Za srednjoškolce taj će ušteda tijekom četiri godine školovanja biti 1.050 kuna. knjige

U skladu s najavljenim uštedama provjerili smo kolike su cijene kompleta po pojedinim slavonskim i baranjskim školama i doista cijene s vrlo blizu preporukama ministarstva. Tako, primjerice, za komplet udžbenika i radnih bilježnica za prvi razred u Osnovnoj školi “Dr. Franjo Tuđman” u Belom Manastiru treba izdvojiti 516 kuna, a za osmi razred 1.249 kuna (bez izbornih predmeta).

U Osnovnoj školi “August Harambašić” u Donjem Miholjcu komplet za prvi razred treba platiti 557 kuna, a za osmi razred 1.207 kuna. U Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Vinkovcima roditelji prvašića komplet će platiti 545 kuna kuna, a za učenika osmog razreda trebat će izdvojiti 1.201 kunu. Cijene se po školama, dakle, ne razlikuju previše, dvije-tri do maksimalno pedesetak kuna. I to nije slučaj samo u slavonskim županijama. Cijene su vrlo blizu dopuštenih maksimalnih iznosa u cijeloj Hrvatskoj, a učitelji i profesori najčešće su u “moru” nakladnika koji su pokušali sa svojim udžbenicima ući u školski program birali Školsku knjigu i Profil.

Slično je i sa srednjim školama i gimnazijama. Roditelji gimnazijalca koji će pohađati prvi razred belomanastirske Gimnazije udžbenike i radne bilježnice platit će 1.839 kuna. Isti komplet za učenika osječke Prve gimnazija stajat će oko 1.750 kuna. Odabrani udžbenici za srednjoškolce daleko su šarolikiji što se nakladnika tiče pa se često ponavljaju imena Alfe, Profila, Školske knjige, Ljevaka, Elementa…

Na mrežnim stranicama ministarstva također se mogu pronaći popisi najzastupljenijih udžbenika za osnovne i srednje škole prema odabiru profesora i nastavnika.

Eduard SOUDIL

 

Website Apps