KOMARCI “ZAUZELI” BARANJU

11. lipnja 2014.

Od komaraca se u nekim dijelovima Baranje doslovce ne može živjeti, a jedna od najugroženijih općina u cijeloj Slavoniji i Baranji zasigurno je Bilje, smješteno na samom rubu Parka prirode Kopački rit, najvećeg močvarnog područja u ovom dijelu Europe. Kako ističe općinski načelnik, Željko Cickaj, komarce tretiraju svake, pa će i ove godine.images

– Pripremamo žurnu sjednicu Općinskog vijeća, koja će možda biti održana već ovog tjedna. Tretiranje komaraca pripada u javnu nabavu koju odobrava Općinsko vijeće – objašnjava Cickaj, naglašavajući kako će im ove godine biti potrebno namjanje 300-tinjak tisuća kuna.

Sve će pokušati kako bi ishodili dozvolu (suglasnost) za aviotretiranje, budući da ono sa zemlje ne daje željene rezultate. Iako su financijsku pomoć za tretitanje tražili i na nekim državnim adresama, dobili nisu ništa pa će u boj protiv nesnosnih kukaca krenuti sami.

– Pomoći niotkuda. Dopisujemo se, ali neuspješno – kaže Cickaj.

Komarci su veliki problem i u općini Draž, koja također u tretiranje kreće vlastitim sredstvima. Načelnik Stipan Šašlin ističe kako će prvo tretiranje sa zemlje biti obavljeno već danas, a u proračunu je osigurano 70-ak tisuća kuna.

– Ako bude bilo potrebno, obavit ćemo još jedno tretiranje – poručuje sumještanima.

I u Belom Mnastiru sve je više komaraca, posebice u zelenijim dijelovima grada.

– Budući da su temperature iznimno visoke (Baranja je prekjučer bila među najtoplijim dijelovima Hrvatske), odlučili smo u večernjim satima prošetati korzom i sjesti na kavu. No kratko smo izdržali, komarci su nas ‘ubili’ – kaže jedan Belomanastirac, koji je na svježi zrak izašao s cijelom obitelji. Izjava gradonačelnika Ivana Doboša sigurno ga neće razveseliti, kao ni ostale Belomanastirce.

– Tretiranja sa zemlje će biti, ali sa skromnim sredstvima – kaže Doboš, naglašavajući kako samo za jedno tretiranje treba izdvojiti 50-ak tisuća kuna. Dodaje kako Beli Manastir ipak nije u kategoriji općina Bilje i Draž, gdje je najezda komaraca kudikamo veća.

Ivica GETO
Previous Post
«
Website Apps