Novi Zakon o gospodarenju otpadom, koji nalaže razvrstavanje otpada na kućnom pragu, na snagu je stupio u srpnju prošle godine, a konačna provedba trebala bi početi 1. srpnja ove godine. Cilj je da do 2018. godine u potpunosti nestanu gotovo sva odlagališta. U samo pola godine, do početka 2015. godine, svaki će grad i općina morati uvesti strogu selekciju otpada, ali će ga morati razvrstavati i sami građani, tvrtke te javne ustanove. Jesu li Baranjci i jedina baranjska tvrtka zadužena za otpad Baranjska čistoća, spremni za početak primjene novog zakona, pitali smo Branka Miglesa, direktora Baranjske čistoće.

– Učinili smo sve što smo mogli kako bismo provedbom više od 100 edukacija diljem Baranje, naučili naše sugrađane na koji način razvrstavati otpad. Nadalje, način razvrstavanja objasnili smo na poleđinama uplatnica, stvoreni su osnovni uvjeti na odlagalištu, potpisali smo ugovore s tvrtkama koje će otkupljivati dio razvrstanog otpada, ali neke stvari ne možemo učiniti bez suglasnosti i pomoći jedinica lokalne samouprave – tvrdi Migles. Dodaje kako se ukupna situacija oko prilagodbe na novi način odvoza i razvrstavanja otpada ne može baš nazvati sjajnom. Problem je, nastavlja, u sustavu za naplatu te sufinanciranju uređaja za čipiranje. Tek kada sve skupa bude zaživjelo, dodaje, točno će se znati koliko koje kućanstvo ima otpada i razvrstava li ga sukladno zakonu, što će u konačnici donijeti i razliku u iznosima računa, drugim riječima, manje račune za savjesne građane.

– Uređaji, koje bi trebali ugraditi na četiri kamiona, stoje približno 700.000 kuna, što ne možemo sami financirati – žali se. Objašnjava kako će ocjenu prilagodbe novom zakonu moći dati krajem godine, kada budu ”podvukli crtu” i napisali izvješća nadležnima. Do tog razdoblja, naime, na odlagalištu bi trebalo ostati 25 posto manje otpada od sadašnjih 12.000 tona godišnje. Iako je do primjene novog zakona ostalo samo nekoliko dana, nepoznanica mu je način sortiranja otpada u općini Darda i gradu Belom Manastiru.

– Sve općine, osim spomenutih, naručile su za svoje mještane plastične vreće za razvrstavanje otpada (za svako kućanstvo do kraja godine), dok je Općina Draž nabavila raznobojne kante – kaže. Za stanare zgrada u jedinom baranjskom gradu predložio je gradnju dvadesetak betoniranih, natkrivenih i zaključanih punktova u kojima bi bili kontejneri prepravljeni za razvrstavanje, ali povratnih informacija još nema. Kao ni informacija vezanih uz financiranje gradnje poprilično potrebne sortirnice na jedinom baranjskom službenom odlagalištu, onom na zapadnoj periferiji Belog Manastira.

Ivica GETTO
Website Apps