AKADEMIJA BLATA U KARANCU

25. srpnja 2014.

U ponedjeljak je počela druga karanačka Akademija blata, koju je osmislio Vladimir Škrobo-Bajo, a čiji je organizator njegova Baranjska kuća.

– Tema je ovogodišnje Akademije primjena tradicionalne arhitekture u gastronomiji i sve što je uz to vezano – kaže Bajo, objašnjavajući kako je zapravo riječ o gradnji takozvanih čergaških i krušnih (zemljanih) peći koje će poslužiti za pripremanje tradicionalnih jela. No, polaznici Akademije, pristigli iz Osijeka, Mađarske i raznih dijelova Baranje, ne rade samo na tome. Čitav je niz poslova kojima su okupirani pa tako izrađuju cigle od blata, grade “flaster” – nogostup od cigli, rade na lončarskom kolu i slično, a na red je došlo čak i čišćenje graha. Dakako, na tradicionalan način.

– I čišćenje graha je važan segment. Želimo, naime, pokazati kako se nekada živjelo i što se sve moglo napraviti u jednom domaćinstvu u vrijeme kada nije bilo trgovina i svakodnevnih kupovanja namirnica. Grah je iz našeg vrta i završit će pripremljen u zemljanim loncima na nekoliko načina, dakako uz poneki mesni dodatak, kao i ostalo organski uzgojeno povrće – objašnjava Bajo, naglašavajući kako je, sve skupa, jedna nova turistička ponuda o kojoj se već raspituju predstavnici brojnih putničkih agencija i touroperateri.

– Sada smo na Akademiji koja traje šest dana, ali plan je i održavanje svojevrsnog ljetnog radnog kampa za školsku djecu te organiziranje odmora na način da se naši gosti, primjerice, uz nazočnost majstora, nauče izrađivati predmete od gline, beru povrće u vrtu i od njega si, u zemljanim loncima, sami pripremaju jelo. Drugim riječima, da kod nas provedu dan ili više a pri tome uopće ne napuštaju dvorište – ističe Bajo.

Podsjeća kako je ovo samo nastavak priče koju su započeli prošle godine, a čiji je cilj bio sagraditi kuću od čerpića. Zdanje na koje je Bajo posebno ponosan već stoji u dvorištu Smještajnih kapaciteta Kod Baje. U njega je uloženo samo malo od modern(ij)e tehnologije i materijala, a sve ostalo je – tradicija. Kuća je, naime, nastala od građe jedne stare karanačke kuće, nakon čijeg je rušenja materijal recikliran, a od njega su, uz dodatak slame, pljeve i “svježe” zemlje, napravljene cigle (čerpići) za novu kuću.

– Sve što se izradi tijekom Akademije blata, ali i tijekom kasnijih radionica te kampova, ostat će kao trajni postav na mjestu održavanja Akademije, u dvorištu Smještaja. Dio toga moći će se vidjeti već sutra (subota) na Ljetnom karanačkom vašaru – naglašava Bajo.

Ivica GETTO
Previous Post
«
Website Apps