KOPAČKI RIT BEZ MINA

26. srpnja 2014.

Donatorska večer za razminiranje Kopačkog rita

Donatorska večer za razminiranje Kopačkog rita

U sklopu 25. Vegeta Croatia opena u Umagu večeras je pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u hotelu Melia Coral četvrtu godinu zaredom održana tradicionalna donatorska večer “Hrvatska bez mina”, na kojoj su se prikupljali novci za razminiranje Kopačkog rita.

Donatorsku večer zajednički organiziraju Vegeta Croatia Open Umag i Zaklada za humanitarno razminiranje “Hrvatska bez mina”, a ove godine prikupljena sredstva bit će iskorištena za razminiranje dijela sjevernog područja Kopačkog rita u području nastamba ptica i turističke rute. Osim što je riječ o jedinstvenom ekološkom lokalitetu koji je rezervat zaštićenih ptičjih vrsta, Kopački rit je i turistička atrakcija koja u posljednje vrijeme bilježi sve veći broj posjetitelja. Plan Zaklade jest skupiti novac za razminiranje 30 tisuća kvadratnih metara, a potrebe su puno veće. Naime, minska polja i minski sumnjiva područja u tom parku prirode protežu se na 10 milijuna četvornih metara, što je veliko područje koje treba očistiti.

ptice-u-ritu.jpg

Zahvalivši donatorima koji su “ponovno pokazali svoje veliko i dobro srce”, predsjednik Josipović kazao je kako su sve ove godine zajedničkog napora na razminiranju dale dobar rezultat. “Ponovno se pokazalo kako u Hrvatskoj postoji jedno dobro i veliko srce te kako postoji osjećaj za one koji su u opasnosti i mogu stradati”, poručio je.
Josipović je naglasio kako je upravo razminiranje nužno za daljnji razvoj. Međutim, dodao je, nije važno razminiranje samo prirodnih ljepota, već i poljoprivrednih površina koje su još pod minama i nisu u funkciji u kojoj bi trebale biti. Izrazio je zadovoljstvo što je donatorska večer ove godine posvećena Slavoniji i Kopačkom ritu, nacionalnom parku koji je hrvatski ponos.
Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić zahvalio je svim donatorima, ustvrdivši kako je razminiranje iznimno važan posao, posebno za njegovu županiju koja je jedna od minama najzagađenijih. Izvijestio je kako je do sada razminirana polovica sumnjivog miniranog područja, oko 87 četvornih kilometara, te da je još toliko ostalo, a u Kopačkom ritu minski je sumnjiv još 21 četvorni kilometar.

donatorska-vecer-kopacki.jpg

Upraviteljica Zaklade “Hrvatska bez mina” Đurđa Adlešić podsjetila je kako su se prvu godinu sredstva sakupljala za edukaciju civilnog stanovništva o opasnosti od mina, a drugu i treću te ovu za razminiranje. Napomenula je i da su na donatorskim večerama u Umagu 2012. i 2013. godine prikupljani novci za razminiranje područja kod Smiljana u Lici, nedaleko rodne kuće jednog od najpoznatijih znanstvenika i izumitelja 20. stoljeća Nikole Tesle. Na prvoj večeri 2001. Zaklada je financirala provedbu akcije “Edukacija i informiranje poljoprivrednog stanovništva o opasnosti od mina”.

Radio Osijek

Next Post
»
Website Apps