Župa svetog Martina Biskupa, prvi put u povijesti, imat će (odjednom) dva mladomisnika. Vlč. Dejan Čaplar (34) i vlč. Dejan Henčić (32), sutra (nedjelja) u belomanastirskoj će crkvi slaviti mladu misu. Na svetkovini svetih Petra i Pavla protekle nedjelje, naime, tijekom svečanog euharistijskog slavlja u Đakovačkoj katedrali, zaredio ih je đakovačko-osječki nadbiskup, mons. dr. Đuro Hranić, zajedno s još četvoricom ovogodišnjih kandidata za svećeništvo.

– Prema našim informacijama i dostupnim dokumentima, nikada dvojica mladomisnika nisu zajedno slavila svetu misu – tvrdi vlč. Henčić.

Na upit kako se odlučio za poziv svećenika, odgovara kako je još kao malo dijete živio s crkvom i u njoj. Stoga se i odlučio za studij teologije u Đakovu. Proteklih sedam godina radio je kao vjeroučitelj u Belom Manastiru. Iako je zahtjev podnio ranije, nije se odmah odlučio za odlazak u sjemenište.

– Po duhu sam nemiran, pa je tako i moja odluka, odnosno početna iskra, morala dozoriti. Pričekao sam da vidim je li to samo jedna faza u mom životu i odlučio – priča vlč. Henčić. Prema odluci nadbiskupa Hranića, 20. kolovoza postat će vikar u osječkoj župi svetih Ćirila i Metoda.

Vlč. Čaplar, pak, idućih će pet godina provesti u Francuskoj, u Parizu, na postdiplomskom doktorskom studiju religijske pedagogije, na Katoličkom sveučilištu. Odlučio je tako nadbiskup Hranić.

– Teologiju sam završio 2003. godine, od kada sam u Belom Manastiru radio kao vjeroučitelj. Duže sam razmišljao o svećeničkom zvanju i tadašnjem nadbiskupu Srakiću napisao zamolbu. Zahvalan sam našim crkvenim poglavarima koji su imali razumijevanja i prilagodili oblik formacije koji inače traje šest godina, budući da sam dugi niz godina obavljao crkvenu službu – priča vlč. Čaplar, ne skrivajući zadovoljstvo što je zaređen protekle nedjelje, na Petrovo.

– Vjerujem da će mi boravak u sekularnoj zemlji pomoći da upoznam nove pastoralne izazove kako bih se s njima u Hrvatskoj lakše suočio – kaže vlč. Čaplar.

U Francuskoj ne misli ostati, premda će jedno vrijeme boraviti u tamošnjoj hrvatskoj katoličkoj misiji, a nakon toga u nekom francuskom pastoralu. Planira se vratiti u Hrvatsku i staviti na rasploganje nadbiskupu.

Ivica GETTO
Website Apps