U moru ružnih vijesti napokon i jedna dobra. Belomanastirski gradski proračun veći je za deset milijuna kuna pa sada iznosi približno 42 milijuna kuna. Prijedlog odluke o prvim ovogodišnjim izmjenama i dopunama proračuna s projekcijom za 2015. te 2016. godinu jednoglasno su prihvatili belomanastirski gradski vijećnici.1

– Povećanje proračuna rezultat je uvođenja nekih novih projekata koje su odobrila resorna ministarstava – objašnjavaju belomanastirski dogradonačelnici, Marko Bogatić i Zoran Kranjčec, ističući kako je riječ o različitim izvorima i različitim projektima, od onih vezanih uz građevinske radove pa do nabave vozila ili financiranja izrade različitih dokumenata, odnosno elaborata.

Najveća stavka vezana je uz projekt uređenja Etnokuće, točnije kuće baranjske baštine, koja će biti smještena u Tomislavovoj ulici, u “starom” vrtiću. Vrijednost projekta je 9,6 milijuna kuna, a sufinancirat će ga, sa 97 posto vrijednosti, Ministarstvo regionalnog razvoja.

– Projekt uređenja Etnokuće trajat će od 2014. do 2016. godine. Ove godine u gradski će proračun sjesti dva milijuna kuna, iduće godine sedam milijuna, a 2016. godine ostatak – objašnjava Bogatić.

Podsjetimo, priča oko etnokuće datira još od 2010. godine, ali do sada projekt nije prošao nominacije. Riječ je o budućem etnološkom centru koji bi trebao povezivati razne sadržaje vezane uz baranjsku baštinu. U gradu (ako se izuzme dio SMU-ovog Pučkog otvorenog učilišta u Ulici Vladana Desnice) trenutačno nema sličnog sadržaja, posebice turističkog i muzeološkog, premda se već duže vremena pokazuje potreba za njim. Svojevremeno je na lokaciju buduće etnokuće bilo planirano i preseljenje TZ-a.

Nadalje, “krivci” su za povećanje proračuna, među ostalim, odobrena sredstva Fonda za zaštitu okoliša kojim će se većim dijelom sufinancirati uređenje odlagališta, izrada Elaborata prometnog uređenja grada, obnovljivi izvori energije, povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, energetski pregled javne rasvjete te izgradnja dijela nove javne rasvjete. Povećan je i plan potpore za rekonstrukciju pješačkog dijela Trga slobode. Ivica Getto

Website Apps