Ove je godine na snagu stupio novi zakon, sukladno kojem su ovlasti za postupanje s ruševnim objektima koji su potencijalna opasnost za ljude prešle u ingerenciju jedinica lokalne samouprave, odnosno njihovih komunalnih redara. Do 1. siječnja ove godine, naime, općine i gradovi nisu smjeli poduzeti gotovo ništa vezano uz uklanjanje takvih građevina osim o njima izvijestiti građevinskog inspektora, koji je pak mogao naložiti njhovo rušenje ili odlučiti drugačije.

Kako ističe Kornelija Pacanović-Zvečevac, pročelnica belomanastirskog Upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove, Ministarstvo graditeljstva je prve naputke o postupanju u takvim slučajevima izdalo u travnju, nakon čega su u belomanastirskoj gradskoj upravi krenuli u otkrivanje vlasnika objekata koji su, po njima, nesporni i opasni za prolaznike.

– Za sada je na području Belog Manastira registrirano 20-ak objekata kojima je nesporno narušena statika i prijete urušavanjem – kaže Pacanović-Zvečevac, naglašavajući kako su većinu vlasnika uspjeli pronaći i uputiti im dopise u kojima im objašnjavaju nadležnost, prava i obveze.

– Upozorili smo ih o novonastalim okolnostima te dali rok od najviše šest mjeseci za dobrovoljno postupanje, dakle sanaciju ili uklanjanje objekta o vlastitom trošku – objašnjava, naglašavajući kako još uvijek nisu pokrenuli nijedan upravni postupak.

U slučaju da vlasnik u gore spomenutom roku ništa ne poduzme, grad će izdati rješenje o uklanjanju objekta na račun treće strane, a potom novac tražiti od vlasnika. U gradu su svjesni da sve neće proći glatko. Već su, kaže Pacanović-Zvečevac, naišli na problem s identifikacijom vlasnika.

– Čovjek se odselio, ali u knjigama nema nove adrese, nego piše samo Velika Britanija – navodi primjer Pacanović-Zvečevac.

Nakon što su obavili prvi dio snimanja stanja u Belom Manastiru, isti je posao nastavljen u prigradskom naselju Branjin Vrh.

– Tamo je za sada 16 objekata koji su u postupku – podvlači Pacanović-Zvečevac.

Budući da je riječ o relativno novonastaloj situaciji, u gradskom proračunu za ovu godinu nije osiguran novac za uklanjanje ruševnih objekata, što ne znači da ih u proračunu za iduću godinu neće biti.

Ivica GETTO
Website Apps