SORTIRANJE OTPADA U BARANJI

8. srpnja 2014.

Tjedan dana prošlo je otako je Baranjska čistoća, baranjski koncesionar za skrb o otpadu, preuzela obvezu novog načina zbrinjavanja otpada. No stanovnici nekih baranjskih općina i Belog Manastira još nisu u mogućnosti sortirati vlastiti otpad, koji se, po novom, dijeli na minimalno četiri kategorije: papir, plastiku, staklo i metal. Podsjetimo, zakon koji nalaže razvrstavanje otpada na kućnom pragu na snagu je stupio u srpnju prošle godine, a puna primjena krenula je 1. srpnja ove godine.

 

– S većinom baranjskih jedinica lokalne samouprave postignut je dogovor o skupljanju otpada u vreće, čija će raspodjela, ako već nije krenula, početi ovih dana. Nabavu vreća, potrebnih do kraja godine, financiraju jedinice lokalne samouprave, a razvezene će biti prema dogovorenom rasporedu – objašnjava direktor Baranjske čistoće, Branko Migles, naglašavajući kako, za sada, nema dogovora samo s općinama Darda i Draž, s tim što je općina Draž mještanima osigurala po četiri raznobojne kante.

– Načelnik općine Darda, Anto Vukoje, zatražio je da se utvrdi gdje su završila sredstva za sanaciju odlagališta. To je stvar suvlasnika, a ne tvrtke. Njegov mi se potez čini nepotrebnim u ovom trenutku – kaže Migles, naglašavajući kako će početkom iduće godine, nakon rezimea razdoblja od 1. srpnja do 31. prosinca, biti poznato tko primjenjuje, a tko krši zakon. Objašnjava kako bi do kraja godine, kada se budu pisala izvješća nadležnima, na odlagalištu trebalo ostati 25 posto manje otpada od sadašnjih 12.000 tona godišnje.

– Jasno će biti vidljivo tko se pridržava novih zakonskih odredbi. Zakonodavac je najavio i rigorozne kazne jedinicama lokalne samouprave. Mi ih sigurno nećemo pisati, ali netko hoće – podvlači.

Važno je istaknuti kako je još uvijek nepoznanica kada će na belomanastirskom odlagalištu biti sagrađena sortirnica.

– Dok bude lijepo vrijeme, otpad ćemo na odlagalištu moći sortirati ručno, ali kada dođu kiše te kasnije hladnoća, to će biti nemoguće. To sam rekao i ministru zaštite okoliša i prirode, Mihaelu Zmajloviću, čije bi ministarstvo trebalo sufinancirati gradnju sortirnice – završava Migles. Ivica Getto

Website Apps