Kako se bliži početak školske godine, zabrinutost roditelja učenika baranjskih (ali i ostalih) osnovnih i srednjih škola sve je veća. Potrebno je, naime, kupiti nove udžbenike budući da su stari ”out”, a taj ”doživljaj” je za prosječnu baranjsku obitelj ravan katastrofi. Ili bar blizu financijskog kolapsa.0291007.48

Cijena novih udžbenika poprilično je visoka, pa tako komplet udžbenika za treći razred srednje škole (smjer ekonomski) stoji nešto više od 1800 kuna, čemu treba dodati bilježnice, pribor, i tko zna što sve ne. Komplet udžbenika za prvašiće je 700-tinjak kuna, za osmaše 1500 kuna, a oko 1750 kuna moraju izdvojiti roditelji učenika prvog razreda srednje ekonomske škole. U svemu je dobro što se nudi obročna otplata, što je kudikamo lakše nego izdvojiti gotovinu. No veliki dio Baranjaca nije spreman čak ni na obročnu otplatu jer jedva spajaju kraj s krajem. Stoga i ne čude napisi na društvenim mrežama gdje nezadovoljni roditelji kude, primjerice, čelništvo jedinog baranjskog grada jer za sufinanciranje nabave udžbenika nije izdvojena ni lipa.

– Nije istina da naš grad ne može pomoći u subvencioniranju knjiga, dok neke druge općine, poput Petlovca, Popovca i drugih, to čine. Ne mogu pomoći čak ni djeci s poteškoćama u razvoju jer navodno nemaju novca. Pa nije moguće da ne mogu sufinancirati nekoliko kompleta, a svi znamo da za neke ‘gluposti’ itekako imaju – piše u pismu koje nam je poslala jedna naša čitateljica iz Belog Manastira (podaci poznati redakciji).

Nastavlja tvrdnjom kako za djecu s poteškoćama u razvoju sluha nema ni u Centru za socijalnu skrb, koji sa 50 posto sufinancira nabavu novih udžbenika ”socijali”.

– Sufinanciranje nabave udžbenika socijalno ugroženim osobama obavlja se posredovanjem Centra za socijalnu skrb. Iznosi potrebni za sufinanciranje nabave udžbenika uopće nisu mali i grad za njih nema novca – kaže gradonačelnik Belog Manstira, Ivan Doboš, naglašavajući kako već godinama ne pomažu pri nabavi udžbenika, te kako to nije bilo predviđeno ni u rebalansu proračuna. Petlovčani su, primjerice, odlučili roditeljima učenika nižih razreda osnovne škole izaći u susret sa 210 kuna, a roditeljima učenika viših razreda i srednjoškolcima sa po 300 kuna, što je ukupno 50-ak tisuća kuna. Popovčani će, pak, za učenike od I. do IV. razreda osnovne škole izdvajati po 140 kuna, a za učenike od V. do VIII. razreda osnovne škole po 360 kuna…

Ivica GETTO
Next Post
»
Website Apps