“PA, TAMBURAMA MANGUPI PREPREČE PUT”

ĐORĐE BALAŠEVIĆ

13. RUJNA 2014.

TRG SV. TROJSTVA U TVRĐI, OSIJEK

Vjerujemo da ste načuli da će Đorđe Balašević s Ujedinjenim Mangupima Vojvodine nastupiti na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi, 13. rujna 2014. godine, s početkom u 20,00 sati. Nadamo se i da znate kako se ovaj program u Osijeku i regiji održava pod nazivom “Pa, tamburama mangupi prepreče put” i da ga organizira osječka agencije Luminis u suradnji s Udrugom “Grupa građana” Osijek. A posjetitelji nezaboravnih šest večeri u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ krajem prošle i početkom ove godine, najbolje znaju kako to izgleda “Kad tamburama mangupi prepreče put“… Priliku da vide ovaj program imat će i brojni posjetitelji ovog jedinstvenog međunarodnog kulturnog događanja.

KAD SAM PRVI PUT PAO U ŠKOLI

Svakako valja istaknuti da dodatnu utisak cijelom projektu – u čijoj provedbi organizatori surađuju s čelnicima Grada Osijeka, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Studentskog zbora – daje njegova edukativna dimenzija. Naime, Đoletu je, kao osobi koja je u 3. razredu napustila srednju školu i nakon toga srednjoškolsko obrazovanje stekla polažući ispite izvanredno, vrlo važno, ponajprije osječkim srednjoškolcima i studentima, proširiti poruku o važnosti obrazovanja u životu. Zato će u četvrtak, 4. rujna, s početkom u 12,00 sati održati prigodno predavanje pod nazivom “Kad sam prvi put pao u školi” u Auli Magna Poljoprivrednog fakulteta, kapacitetom najvećoj sveučilišnoj dvorani (oko 360 sjedećih mjesta) u Osijeku, a već sada vlada veliko zanimanje i za ovaj zanimljivi događaj.

KORZO

 Zbog svega navedenoga niti ne čudi činjenica da su gotovo sve predviđene ulaznice već našle put do onih kojima su namijenjene. Đoletovi obožavatelji stižu ne samo iz Slavonije i Baranje, već i iz Novog sada, Zagreba, Makarske, Istre, Sarajeva, čak i iz Slovenije, Njemačke, Makedonije koji su organizirali dolaske autobusima u Osijeku. Dio posjetitelja izvedbe će pratiti iz posebnog Family Pit prostora pod nazivom „Neki novi klinci“, koji će zajedno s pripadnicima svojih obitelji, a organizatori su osigurali da i sami građani mogu nastupiti na koncertu. Naime, budući da Osijek i Novi Sad, kao dugogodišnji gradovi-suradnici, dijele i dugogodišnju tradiciju korza, tijekom izvedbe popularne Đoletove pjesme “Ljerka” (Korzo) s albuma “Dnevnik starog momka”, kao sudionici koncerta građani će nastupiti na pozornici, u režiji Ivana Kristijana Majića i posebnoj koreografiji s podsjećanjem na 70-e godine prošloga stoljeća.

 KAD TAMBURAMA MANGUPI OSVOJE TVRĐU

Ova lijepa priča ovjekovječit će se u dokumentarnom filmu s radnim naslovom “Kad tamburama mangupi osvoje Tvrđu”, što je parafraza slogana pod kojim je koncert najavljivan. A čemu uopće film? Pa, sigurno ne da bi se grozničavo i tašto prebrojavali “klikovi” na internetu… Taj bi dokument, koji će snimiti producentska kuća Salayka iz Novog Sada u suradnji s Lumunisom i producentskom kućom Trotoar iz Osijeka, naime mogao biti barem tanani listak u fasciklu koji će Osijeku pomoći u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture. Koncert, kao skromni povod, i Tvrđa, Osječani, Slavonija i ostali posjetitelji, kao glavni akteri jedne rano jesenske bajke kraj Drave. U najmanju ruku ravnopravni takmaci nekadašnjim europskim prijestolnicama kulture – mađarskom Pečuhu, slovenskom Mariboru ili austrijskom Grazu – ne tako dalekim susjedima sa zapadnih obala panonskog mora.

 Imajući u vidu da je u proteklih 25 godina ovo tek treće Balaševićevo gostovanje u Osijeku (Zrinjevac 2002 i dvorana Gradski vrt 2010) , kao i činjenicu da će po prvi puta u Osijeku koncert biti održan na otvorenom , na prelijepom Trgu sv.Trojstva u Tvrđi, sigurni smo da će svima koji se te večeri nađu u Tvrđi, koncert Đorđa Balaševića ostati u neizbrisivom sjećanju.

NAGRADNA IGRA: PORTAL BARANJA.HR I ZA OVAJ KONCERT ORGANIZIRA NAGRADNU IGRU;

PRVI KOJI NA baranja.portal@gmail.com NAPIŠU TRI BALAŠEVIĆEVE PJESME SA ALBUMA “BEZDAN” KAO NAGRADU ĆE DOBITI ULAZNICE ZA VELIKI KONCERT U OSIJEKU. ( DIJELIMO 2 ULAZNICE ZA ODRASLE I 1 OBITELJSKU ULAZNICU ( odrasla osoba i dijete do 12 godina) ZA fAMILY PIT.

SRETNO ; BARANJA.HR

baranja.hr/I.A.

Website Apps