POMOĆ JE NEOPHODNA

12. rujna 2014.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, razgovarala je u Belom Manastiru s predstavnicima dijela baranjskih jedinica lokalne samouprave, institucija i ustanova. Nažalost, sastanku se odazvalo samo osam od 34 pozvanih.

Istaknuta je potreba za donošenjem strategije, što je inače zakonska obveza jedinica lokalne samouprave i institucija, te zaključeno da će pravobraniteljica svim jedinicama lokalne samouprave, ustanovama i institucijama napisati preporuku, uz objašnjenje tko bi što, sukladno zakonu, trebao poduzeti, kako se opet ne bi događalo da osobe s posebnim potrebama budu prepuštene same sebi, te kako se njihovi problemi ne bi rješavali sporadično ili u ovisnosti o nečijoj dobroj volji. Kako je istaknula Slonjšak, situacija za osobe s invalidnošću i udruge koje se o njima skrbe iz dana u dan sve je teža, posebice u manjim sredinama, gdje su upravo najpotrebnije. Dotaknula se problema belomanastirske udruge Baranjsko srce kojoj prijeti gašenje, nedostatka stručnog kadra i sličnih problema, s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću.

– Moram naglasiti važnost suradnje između jedinica lokalne samouprave i udruga koje se skrbe o osobama s invaliditetom. One nisu osnovane iz nikakvog hobija, već su od primarne važnosti. Bez zajedničke suradnje, osobe s invalidnošću neće imati kvalitetan život – istaknula je pravobraniteljica Slonjšak.I.Getto

Website Apps