BERBENA SVEČANOST U BATINI

8. listopada 2014.

Najvažniji posao u Baranji , berba gražđa pred završetkom je. Kao i svake godine Mjesne udruge i Vijeće mjesnog odbora Batine organiziraju  u subotu, 11.10. Berbene svečanosti kojima će se proslaviti završetak berbe grožđa.

Batina_08

Tako će ove godine sa početkom u 14 sati započeti   okupljanje povorke folklornih skupina. Pola sata kasnije, predvođeni kneginjom i knezom započet će mimohod, te prolazak povorke kroz selo. Sve folklorne skupine koje učestvuju u mimohodu izvest će dio svoga programa na pozornici u centru Batine. Pred Domom kulture biti će postavljeni i štandovi na kojima će se moći kušati i kupiti tradicionalni proizvodi , pa će tako uz vino, kojem je i posvećena ova manifestacija, posjetitelji moći kušati proizvode od meda, domaće kolače, rakiju te prerađevine od voća i povrća. Isto tako obrtnici (cvjećari,grnčari,ribari,drvodje i svi ostali) ponudit će svoje proizvode na štandovima postavljenim u centru sela.

U prostorijama DZMH biti će postavljena izložba starih alata i predmeta kojima su se služili naši stari u berbi grožđa i preradi vina. Odvest će nas to u neka stara , ljepša vremena kada je i vino imalo drugačiji, bolji okus.

Draz_21

Zabava pjesma i ples u večernjim satima seli se u prostorije Doma kulture, gdje u 21 sat započinje centralni dio Berbene zabave koji će potrajati do kasnih ili bolje rečeno ranih sati.

Baranja.hr/ I.Lovaković

 

 

Website Apps