Kako stoji na web stranicama Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), 15. rujna završen je program savjetovanja sa zainteresiranom javnošću – ”Projekti 100”, na koji je, u mjesec i pol dana, pristiglo više od 700 inicijativa za 100 nekretnina u državnom vlasništvu ponuđenih u programu, u cilju stavljanja istih u funkciju. Inicijative se kreću od prijedloga i interesa za pokretanje proizvodnje do turističkih prijedloga, kao i zahtjeva jedinica lokalnih samouprava, fizičkih osoba i tvrtki. Sve pristigle prijedloge i iskaze interesa potrebno je ocijeniti i potom krenuti u sljedeći korak, a riječ je o organiziranju daljnjih postupaka u cilju izrade javnih natječaja. Među 100 nekretnina koje su ponuđene u programu, nalazi se i belomanastirska vojarna. Cijeli kompleks prostire se na više od 68.000 četvornih metara, a na njemu je 20-ak različitih objekata.

U njoj su prije Domovinskog rata bile smještene granične postrojbe bivše JNA, te jedan od najvećih centara za obuku vojnih pasa. Godinama ne služi ničemu i izložena je samo zubu vremena. Neke su objekte samo djelomično obnovili volonteri i članovi udruge Hope, kada su u nju počeli pristizati psi s poplavom ugroženih područja… DUUDI-ju su poslana tri prijedloga (odnosno interesa), a među njima našao se i onaj belomanastirske udruge P.G.D.I.

PGDI

– U nekom od objekata u belomanastirskoj vojarni željeli bi otvoriti stambenu zajednicu za mlade koji izlaze iz programa udomiteljstva – ističe predsjednica P.G.D.I.-ja, Mirela Alagić, naglašavajući kako na tom projektu rade već godinu dana. Nazvali su ga ”Kuća na pola puta”, budući da udomljena djeca, kada završe školovanje, o trošku države u udomiteljskim obiteljima mogu ostati još najduže godinu dana.

– U sličnoj stambenoj zajednici učili bi se nekim životnim vještinama, eventualno bi se prekvalificirali i slično – objašnjava Alagić, napominjući kako potrebe za sličnim objektom postoje. Svjesni su da je sve skupa samo dobro razrađen plan, koji ne može biti realiziran bez novca.

– Novac bi tražili putem natječaja. Na jedan europski smo se već javili, vezano uz namještanje buduće stambene zajednice, financiranje stručnjaka, hrane, odjeće (…) te, za početak, sredstva za najam – kaže Alagić. Prijedloge za buduću namjenu vojarne prikupljao je i Grad Beli Manastir. Gradonačelnik Ivan Doboš, uz spomenuto, dodaje kako bi u vojarnu bilo moguće smjestiti i, primjerice, Javnu profesionalnu vatrogasnu postrojbu, DVD ili Crveni križ, a svojevremeno se u gradu kalkuliralo o poduzetničkom inkubatoru, dječjem vrtiću pa čak i premještanju općinskog odnosno prekršajnog suda…

– Za sada smo pokazali interes, a vidjet ćemo što će država reći – podvlači Doboš. Sigurno je samo jedno, bez obzira na to što država kaže, cijelu je vojarnu prvo potrebno obnoviti, za što su potrebni milijunski iznosi. Breme zvano financiranje obnove grad Beli Manastir, u svakom slučaju, ne bi mogao podnijeti.

Ivica GETTO
Website Apps