Bernfestova izložba u Belom Manastiru

Izložba „Nagrađena hrvatska arhitektura 1961.-1989.“ autora Miljenka Bernfesta nakon Osijeka seli u Beli Manastir. Postavljena je u izložbenom prostoru Centra za kulturu, a svečano otvaranje je u utorak 28. listopada u 13 sati.

Na izložbi je predstavljeno 66 nagrađenih arhitektonskih ostvarenja, a riječ je o svjedocima vremena, koji prikazuju što i kako se gradilo. Svako nagrađeno djelo predstavljeno je fotografijama iz vremena kada je nastalo i današnjim stanjem što daje mogućnost procjene opravdanosti nacionalnih priznanja, koja su im dodijeljena.
Izložba dokumentira arhitektonske realizacije u razdoblju od 1961. do 1989. koje struka valorizira kao bitne točke razvoja moderne i suvremene hrvatske arhitekture te nagrađuje najprestižnijim nacionalnim nagradama Viktor Kovačić, Drago Galić i Bernardo Bernardi, koje svake godine dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata, nagradom Vladimir Nazor Ministarstva kulture te Nagradom lista Borba, nekada najznačajnijim priznanjem na području Jugoslavije.
„Arhitekt i fotograf Miljenko Bernfest, konzistentnim autorskim rukopisom pokazuje ne samo arhitektonsku zamisao nego i načine na koji građevine stare, prihvaćaju život i mijenjaju se, uspješno i neuspješno, prema potrebama korisnika ili njihovoj nebrizi“, zapisano je uz izložbu koju je do sada mogla vidjeti publika u nekoliko hrvatskih gradova. Nastavak je to prethodne izložbe Nagrađena hrvatska arhitektonska ostvarenja 1990-2009 koja je dokumentirala 85 arhitektonskih projekata s prestižnim nagradama.
Izložbu, koja će biti otvorena do 17. listopada u Osijek dovodi Društvo arhitekata grada Osijeka u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata.

Radio Osijek

Website Apps