FESTIVAL IDE DALJE

19. listopada 2014.

 Drugi vikend 5.Kazališnog festivala prolazi  u znaku knjige i predstava. U petak 17 listopada u predvorju kazališta održana je promocija knjige “Umiru li naše pustare” a nakon toga održana je predstava Gradskog kazališta mladih iz Viteza ” U crtu” 

U ovoj sveopćoj socijalnoj krizi ljudi iskrivljuju viziju i važnost prošlosti i povijesti koja je kao što i sama izreka kaže, učiteljica života. I treba biti da nas nauči očuvati stoljetne tradicije, kulture i tragove koje su generacije prije nas ostavljale. Naše pustare čuvaju brojne obiteljske priče, sjećanja na nečija djetinjstva, prijateljstva, ljubavi i naša je dužnost očuvati ih za buduće naraštaje, jer narod bez prošlosti i povijesti nema ni budućnost. Pustare, one koje su opstale, nemaju više svoju draž i svrhu. Od prošle godine, počeli su se okupljati nekadašnji i sadašnji pustaraši, jer pustare zaista umiru. Ova knjiga sadrži dio priča koje su obilježile živote brojnih obitelji koje su živjele na pustarama. Tu su i njihove fotografije, sjećanja na one kojih više nema, sjećanja na neki sasvim drugačiji život. I oni su ostavili trag. Pisani trag za sve one koje će jednoga dana iza nas proučavati pustare, i znati da smo mi postojali trudeći da se te pustare ne umru, rekla je autorica Daniela Taslidžić Herman na predstavljanju svoje prve samostalne  knjige

Nakon predstavljanja knjige, posjetitelji su se mogli nasmijati i uživati u mladenačkoj komediji Gradskog kazališta mladih iz Viteza (BiH), a svojom veselom izvedbom osvojili su mnoštvo mladih koji su ove godine sve češći posjetitelji kazališnih predstava. Suradnja Viteza i belomanastirskog kazališta uspješna je već duži niz godina, a posebice od potpisivanja međunarodne Povelje kazališne suradnje i prijateljstva potpisane 2011. u Belom Manstiru. Subota je bila u znaku djela Vanje Kljakovića “Testament”, koje je izvelo primorsko kazalište iz Krasice, a drugi festivalski vikend zatvorit će glumci iz Vodica predstavom “Dvije”

Idući vikend donosi nam predstave glumaca iz Crne Gore,Slovenije i Retkovaca, te proglašenje najboljih.

 baranja.hr I.A.

Website Apps