317 GODINA BELJA

18. listopada 2014.

Više od tri stoljeća, točnije 317 godina Belje živi u Baranji  a Baranja za Belje. Upravo je  to dugo postojanje, neuobičajeno za ove prostore zainteresiralo djelatnike Muzeja Slavonije u Osijeku. Tako je jučer 17.listopada  u Muzeju  Slavonije otvorena izložba o nastanku i postojanju poljoprivredno-prehrambenog kombinata Belje.

Davne 1697 godine princ Eugen Savojski kao nagradu za pobjede izvojevane u brojnim vojnim pohodima a posebno za pobjedu nad Turcima kod Sente 11.rujna , darovan je od austrijskog cara Leopolda I velikim ali zapuštenim posjedom u južnoj Baranji.Posjed koji se smjestio između dvije velike rijeke Dunava i Drave Eugen Savojski prepoznao je kao veliki potencijal, te ga je nazvao prema mađarskom nazivu mjesta Bilje (Bellye) gdje je smješteno i sjedište posjeda kojim je po uzoru na europske posjede upravljao upravitelj, kojeg je imenovao sam Eugen Savojski.

Belje je u tri stoljeća postojanja djelovalo sa više ili manje uspjeha u različitim državnim i političkim uređenjima i državama, te je obilježilo život brojnih generacija baranjaca.

Muzej Slavonije u suradnji sa Konzervatorskim odijelom u Osijeku, Državnim arhivom iz Osijeka i Beljem d.d. postavljenom izložbom želi prikazati razvoj poljoprivrede i industrije vezane uz poljoprivredu , ali i život stanovnika Baranje koji su živjeli i radili sa Beljem i u Belju.

Od 1911 . godine kada se formiraju prvi poljoprivredno prerađivački kapaciteti u sklopu Belja , preko prvog društvenog gospodarstva  PIK-a Belje 1955. godine sve do 2005. godine i ulaska u koncern Agrokor , Belje je imalo važnu ulogu u životu Baranje.

Izložba nas vraća u neka stara, po mnogima bolja vremena, te je prikazan razvoj poljoprivrede i  prehrambeno- prerađivačke industrije, te ističe potrebu očuvanja kulturne ali i industrijske baštine.

Baranja.hr.Iva Arači

Website Apps