Kako bi se uspostavila dvosmjerna komunikacija Grada Belog Manastira sa stranim investitorima koji su u jedinom baranjskom gradu registrirali tvrtke ili to žele učiniti, Grad je u suradnji s tvrtkom Privilegium i Baranjskom razvojnom agencijom grada Belog Manastira organizirao prvi Forum stranih investitora, tijekom vikenda održan u hotelu Patria. Na Forumu je sudjelovalo 30-ak osoba iz poslovnog svijeta, većinom iz Mađarske, ali i jedan njemački ulagač koji svoju proizvodnju najvjerojatnije seli u Beli Manastir, gdje će pokušati otvoriti pogon za izradu kartonske ambalaže.

– Nadam se da će se veći dio sudionika Foruma odlučiti na ulaganje u Beli Manastir – ističe gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, objašnjavajući kako je Forum bio prigoda da investitori čuju nešto više o Poslovnoj zoni, dostupnim izvorima financija i Zakonu o strateškim investicijama, a predstavnici gradske uprave saznaju s kakvim se eventualnim problemima investitori susreću. Naglašava kako svoj optizam gradi na već ranije obavljenim konkretnim razgovorima s dijelom nazočnih investitora, ali će, nastavlja, najsretniji biti kada dođe do realizacije prvih ugovora, te kada počne gradnja pogona odnosno zapošljavanja. Razgovori s investitorima vodili su se u nekoliko smjerova jer svatko od njih ima različite planove. Premda je još rano za bilo kakve preciznije informacije, važno je istaknuti kako se dio potencijalnih ulagača raspituje oko pokretanja proizvodnje u poslovnoj zoni, jedan zbog planirane investicije radi na ispitivanju tla preko puta sajmišta, a postoje i potencijalni investitori (koncesionari) za gradske bazene.

– Povratne informacije su dobre. Sudionici Foruma zadovoljni su beneficijama koje grad nudi, što je samo razlog više da počnu investicije – naglašava Doboš. Partner u organiziranju Foruma bila je tvrtka Privilegium, koja već godinu dana radi na privlačenju investitora u Baranju. Maria Gunzinam, vlasnica Privilegiuma, tvrdi kako je u prvih godinu dana rada, zahvaljujući posredovanju njezine tvrtke, u Belom Manastitu registrirano deset novih tvrtki, čiji su vlasnici većinom Mađari.

– Do sada smo uspjeli zaposliti šest osoba, koje na neki način ispituju tržište vlasnicima spomenutih registriranih tvrtki. Izrađujemo i svojevrsnu datoteku osoba koje govore mađarski, kako bismo nadišli jezične barijere – priča Gunzinam, naglašavajući kako su registracije tvrtki bile samo mali korak prema ralizaciji planiranog, budući da predstoje ispitivanja tržišta, poslovni razgovori, rješavanje administrativnih problema i slično. Mišljenja je kako Baranja mnogo toga nudi, počevši od dobrog zemljopisnog položaja, preko različitih potencijala i mogućnosti.

– Takvi se poslovi planiraju dugoročno, ovo je samo početak priče – kaže, podvlačeći kako je naišla na odličnu suradnju s Gradom Belim Manastirom, čiji su predstavnici otvoreni za razgovor te poduzetništvu daju punu potporu.

Ivica GETTO
Website Apps