DEŽE MOLNAR DVOSTRUKI POBJEDNIK

6. listopada 2014.

Deže Molnar iz Kopačeva dvostruki je pobjednik ovogodišnjeg Paprika festa održanog u Lugu! Pobjednik je i u kategoriji ljute i slatke mljevene paprike. Tek nešto manje razloga za zadovoljstvo ima Danijel Akerman iz Karanca, koji je, također u obje kategorije, osvojio drugo mjesto. Treće mjesto u kategoriji ljute osvojio je Željko Đurita (Kopačevo), dok je njegov susjed Aron Keteš zaslužio broncu za slatku papriku. A iznimno velik broj uzoraka mljevene paprike – 50, podjednako slatke i ljute, našao se ove subote pred ocjenjivačkim sudom na Paprika festu.

Zapravo cijeli je Lug tijekom subote bio u znaku paprike. Većina mještana ovog baranjskog mjesta bavi se upravo proizvodnjom mljevene paprike, i to prema staroj, autohtonoj recepturi. Jednom godišnje red je da stručnoj komisiji, ali i potrošačkoj javnosti, predstave kvalitetu svoga proizvoda uzgojenog te proizvodne godine. Jer za većinu njih prodaja paprike, što na kućnom pragu, što na lokalnim tržnicama, osnovni je izvor prihoda. Najviše natjecatelja bilo je upravo iz Luga, ali kako je ovo natjecanje otvorenog karaktera, uzorci su pristigli i iz Karanca, Baranjskog Petrovog Sela i najbližih Vardarca, Bilja i Kopačeva. Stručnu ocjenjivačku komisiju predvodili su Nada Paradžiković i Tomislav Vinković, oboje s osječkog Poljoprivrednog fakulteta.

– Ocjenivala su se organoleptička svojstva, poput boje, okusa, mirisa i teksture – izvjestit će Gabor Varga, zamjenik načelnika Općine Bilje, koja je glavni organizator ove manifestacije.

Cjelodnevni program, osim predaje uzoraka paprike, uključio je i radionicu o baranjskoj paprici kao lokalnom proizvodu za europsko tržište. Organizirao ga je LAG Baranja. Na svoje su došli i ljubitelji folklora – KUD “Petefi Šandor” bio je domaćin priredbe na kojoj su svoje umijeće predstavila brojna baranjska kulturno-umjetnička društva.

Dario KUŠTRO
Website Apps