NE ZABORAVITE NA VRIJEME

25. listopada 2014.

Kao i prijašnjih godina posljednji vikend u listopadu u noći između subote i nedelje vrijeme se “mijenja” tj. prelazimo sa ljetnog na zimsko računanje vremena. Od davnih  ’70 – tih u zapadnoj Evropi, uz objašnjenje da se time produžava dan a time indirektno i produktivnost ljudi, te da se na taj način bitno štedi električna energija, vrijeme  se vraća jedan sat unatrag.

foto arhiva

Konkretno u Hrvatskoj se u noći subote na nedelju mala kazaljka na satu sa tri sata vraća na dva sata, što znači da će nam subotnja noć trajati duže sat vremena.

Svi koji ove subote planiraju putovati vlakom moraju računati na jedan sat zastoja svih vlakova u kolodvorima u kojima se zateknu, radi usklađivanja sa voznim redom, dok svi vozači moraju od nedelje imati na vozilima upaljena kratka ili dnevna svjetla( ne zaboravit upaliti svjetla, kazna nije mala – 300,00 kuna).

26745                                                                                       foto arhiva
Hrvatska elektroprivreda (HEP) podsjeća da se s povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

baranja.hr Iva Arači

Website Apps