VRHUNSKI PROIZVOD IZ BARANJE

4. listopada 2014.

Rakija od šljiva stoljećima „vlada“ ovim krajevima, pa je proizvodnja vrhunske rakije od šljiva predstavljala veliki pothvat u kraju u kojem svi peku „najbolju“ šljivovicu. U udruzi UPRIV iz Kneževih Vinograda odlučili su se uhvatiti u “koštac” sa proizvodnjom vrhunske šljivovice. Za razliku od dosadašnjih preporuka o za rakiju najboljoj sorti šljiva, u Udruzi su se odlučili da za proizvodnju upotrijebe sortu Čačanska ljepotica.  Kao i sve koštičavo voće koje je sirovina za Kneževu rakiju, i šljive se prvo otkošte, te ukomljavaju pri kontroliranoj temperaturi.

slike-0101

Proces ukomljavanja traje oko dvadesetak dana te je nakon vrenja , kom spreman za pečenje.Kneževa rakija od šljiva proizvedi se na tradicionalni način u bakrenim kotlovima dvostrukom destilacijom (prepečenica). Nakon dvije godine mirovanja i stabilizacije u mračnim gatorima destilat izrasta u vrhunsku voćnu rakiju -Kneževu rakiju, koja je prepoznatana svim ocjenjivanjima u RH.

 

GastSplit01

Ugodni događaji postaju uspomene. Posjet Kneževoj kušaonici i uživanje u vrhunskoj  rakiji šljivovici postaje lijepa uspomena.

baranja.hr I.Lovaković

Website Apps