ZUMBA U STARAČKOM DOMU

3. listopada 2014.

Na zanimljivu ideju došli su u Domu za starije i nemoćne Baranjsko sunce. Obilježavajući Međunarodni dan starijih osoba, za osoblje, korisnike doma te korisnike dvaju programa (dnevnog boravka i pomoći u kući) organizirali su – zumba ples.

Dakako, za starije. Predvođeni zumba instruktoricom Kristinom Krušelj, bake i djedovi u poodmaklim godinama prisjetili su se mlađih dana (premda se u “njihovo” vrijeme plesao tango, engleski valcer i slični plesovi). Bez problema krenuli su u avanturu zvanu zumba, od koje i onim znatno mlađima zastaje dah. Pokreti, doduše, nisu bili onako brzi i eksplozivni, ali bi im na njima, ipak, mogli pozavidjeti čak i unuci. Najstarija među zumba plesačicama bila je 81-godišnja Maja Sičajmov, koja nije odustajala i tražila “time out”.

– Oduševljena sam, upravo nam tako nešto nedostaje! Nadam se da će instruktorica opet doći u Dom kako bismo zajedno zaplesali – rekla nam je, pohvalivši i uvertiru u zumbu, vježbe razgibavanja koje je predvodila fizioterapeutkinja Antonia Žganec. Sve skupa, objašnjava ravnateljica Doma za starije i nemoćne Baranjsko sunce, Ankica Gregoran, odvijalo se u sklopu projekta Ministarstva socijalne politike i mladih, Aktivno u starosti, koji provodi Dom.

– Na taj se način bavimo promicanjem zdravog načina života i održavanjem aktivnosti osoba u ovoj životnoj dobi – kaže Gregoran, dodajući kako je svrha aktivnosti izvući starije osobe iz kuće, pokrenuti ih i natjerati da se bave same sobom.

Na vježbu i druženje nakon nje pozvani su i članovi Matice umirovljenika grada Belog Manastira, kao i sve osobe starije životne dobi, a tom je prigodom osnovan i Klub 60+, u kojem članovi mogu biti svi koji ispunjavaju uvjet iz naziva kluba. Jedna od prednosti budućih članova kluba, dakle, bit će i mogućnost aktivnog plesanja zumbe za starije.

Ivica GETTO
Website Apps