Tradicija se nastavlja. Županijska komora Osijek i ove će godine iskoristiti gostoljubivost Općine Semeljci i stručnost Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka, te obaviti ocjenjivanje i svečano proglašenje pobjednika u proizvodnji voćnih rakija. Ocjenjivanje je organizirano već devet puta te ovogodišnje slavi i prvih deset godina događanja.

th_f5e7e2a0ef02693d2c7e0b1f9b541d05_rakija_naslovna

HGK Osijek prepoznala je tradicionalnu proizvodnju rakije kao djelatnost uz koju je usko vezana Slavonije i Baranja ali i ostatak Hrvatske, te su upravo ovakova edukacijska natjecanja mogućnost da svi mali proizvođači rakije provjere kvalitet dobivenih proizvoda.

Na svakom od dosadašnjih ocjenjivanja HGK je organizirala i edukacijski dio na kojem su svi proizvođači bili upoznati sa svim iskustvima ali  i carinski i ostalim propisima bez kojih proizvodnja rakije nije moguća.

Ocjenjivanje je prepoznato pa uzorci za ocjenjivanje dolaze iz čitave Hrvatske, ali i  iz susjedne Bosne i Hercegovine, te se i ove godine očekuje čak dvjesto uzoraka voćnih rakija. Posebnost ovom ocjenjivanju daje činjenica da se uz organoleptičko ocjenjivanje profesionalnih kušača provodi i nanaliza proizvoda na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, pri čemu proizvođači dobivaju stvarne podatke o kiselosti,alkoholu i ekstraktu, kao i podatke o možebitnim manjkavostima rakije ali i savjet kako iste otkloniti.

Kontakt osoba za sve informacije o natjecanju je Stana Erstić 031/223-893

22ZANIMLJIVOST:

Baranjske proizvođaće na dosadašnjim ocjenjivanjima izuzetno je uspješno zastupala  udruga proizvođača rakije iz voća UPRIV iz Kneževih Vinograda , te je upravo UPRIV najtrofejniji učesnik ovih ocjenjivanja sa KNEŽEVOM RAKIJOM.

Baranja.hr Igor Lovaković

Website Apps