KOLINJE

27. studenoga 2014.

Svinjokolja,kolinje,klanje tri naziva za isti tradicionalni običaj koji u Baranji obično započinje krajem studenog te se proteže kroz čitavi prosinac.

 

Mjesecima se svinje  tove da bi upravo u ovo vrijeme bile optimalne težine, te da bi svinjokolje mogle početi.

1

Od ranog jutra čuje se žamor u svinjcima, sve počinje rano ujutro sa malom rakijom da se ljudi “ugriju”,   muškarci  “zavrnutih” rukava rade oko mesa, dok žene pripremaju đigericu za doručak. Ta je slika svima  pred očima pri spomenu kolinja.

Topi se mast, cijede čvarci, kuha se meso za krvavice, pune se kobasice, kulenovi, prave se krvavice i švargl , pušnice će biti pune mesa.KobasijadaStrah od zabrane kolinja koji se pojavio prije nekoliko godina kada se na veliko pričalo o zabrani svinjokolja, nije se pokazao opravdanim te je klanje i pripremanje hrane i dalje dozvoljene  svima koji drže stoku, ali isključivo za potrebe vlastitog domaćinstva dakako uz obaveznu zdravstvenu kontrolu mesa ali i poštivanje Zakona o dobrobiti životinja koji je Hrvatska prihvatila ulaskom u EU. Tako se sa životinjama mora postupati humano i nestresno , a prilikom usmrćivanja voditi računa da životinje ne pate.Baranjske svinjokolje upravo započinju, zahladilo je, meso se neće kvariti, baranjske pušnice ubrzo će opet biti pune vrhunskih mesnih delicija.

 

Previous Post
«
Website Apps