NA DNEVNOM REDU – PRORAČUN

28. studenoga 2014.

 

“Belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš brzo mijenja mišljenje, ili ne zna o čemu priča”, ustvrdio je jučer na konferenciji za novinare dr. Davorin Bubalović, predsjednik GO HDZ-a i oporbeni gradski vijećnik.

Ivan Doboš

– Prije tri mjeseca tvrdio je kako porezna reforma neće imati utjecaja na gradski proračun, a danas tvrdi kako će nedostajati 2,5 milijuna kuna – istaknuo je Bubalović, naglasivši kako političko vodstvo grada živi kao da se oko nas ništa ne događa. Mislio je pri tome, između ostaloga, na njihovu šutnju glede prijetećeg gubitka pogodnosti područja od posebne državne skrbi, što će, uz eventualnu naplatu duga vezanog uz ZOIS, dovesti do toga da će grad morati “na aparate”.

– Istovremeno, gradonačelnik i njegovi zamjenici ne razmišljaju o smanjenju vlastitih plaća, za koje se izdvaja 800.000 kuna godišnje, dok djeca u školi gladuju i nemaju besplatne udžbenike – upozorio je Bubalović. Prijedlog oko povećanja prireza građanima jedinog baranjskog grada nazvao je haračem, pozvavši vijećnike da neizglasavanjem proračuna kažu “dosta takvoj politici”.

S njim se složio i nezavisni gradski vijećnik Robert Jankovics, slikovito opisujući kako se gradska uprava ponaša kao junak iz stripa Superhik, koji otima siromašnima i daje bogatima.

HSU-ov gradski vijećnik Ivan Šutalo, napomenuo je kako će umirovljenici nakon povećanja prireza biti siromašniji od socijale te dodao kako je umirovljenička božićnica i nadalje samo misaona imenica.

Zbrajajući glasove potrebne za izglasavanje proračuna, može se zaključiti da je situacija prilično nategnuta. U Gradskom je vijeću, naime 18 vijećnika, od kojih sedmero čine opoziciju, a 11 “poziciju”. Među “pozicijom” su, osim četvero SDP-ovaca i dvoje SDSS-ovaca, dva člana HNS-a, te troje vijećnika iz redova HDSSB-a. Neslužbeno saznajemo kako je Miroslav Dragaš (HNS) napustio stranku, što bi moglo značiti jedan glas manje za vladajuće. Pretpostavke su da će SDSS podržati SDP-ovog gradonačelnika (proračun za 2015. godinu), pa je, u konačnici, odluka na HDSSB-u.

– Svjesni smo toga – kaže predsjednica GO HDSSB-a i predsjednica Gradskog vijeća, Jadranka Sabljak. Oprezno konstatira kako do prijevremenih izbora može, ali ne mora doći. Podsjeća kako HDSSB ultimativno zahtijeva rješavanje problema u Baranjskom vodovodu – smjenu direktora i raspisivanje novog natječaja. Čudi se izjavama gradonačenika Ivana Doboša o povećanju prireza bez prethodnog dogovora, naglašavajući kako povećanje prireza mora biti krajnja mjera. Prijedlog novog proračuna još uvijek nije vidjela, a kada im on bude dostavljen, slijede razgovori, kako s gradonačelnikom tako i unutar IO-a belomanastirskog dijela HDSSB-a.

Ivica Getto/Glas Slavonije

Previous Post
«
Website Apps