Više od 500 branitelja tijekom domovinskog rata prošlo je kroz postroj PP Beli Manastir.
Od početka domovinskog rata, pa do mirne reintegracije kao pripadnici Policijske postaje B. Manastir u izvršenju službenog zadatka u obrani teritorijalne cjelovitosti i neovisnosti RH-e, život je izgubilo 6 policajaca.
Djelatnici PP Beli Manastir tijekom domovinskog rata aktivno su sudjelovali u obrani i očuvanju teritorijalnog integriteta RH-e, braneći sjevernu stranu grada Osijeka. Prva veća akcija u kojoj su sudjelovali pripadnici PP u suradnji sa HV bila je akcija „Đavolja greda“, koja je provedena na području Kopačkog rita.


Akcija “Đavolja greda” izvršena je 17 i 18 prosinca 1991. godine zajedničkim vojno-policijskim snagama tadašnje IV P.P. Beli Manastir i 135 baranjske brigade HV-e.
Povod akcije osim vraćanja okupiranog područja Baranje bila je reakcija na pomicanje neprijateljskih snaga prema gradu Osijek sa ciljem zauzimanja posljednjih naselja sa lijeve obale rijeke Drave (Podravlja i Tvrđavice), te izlaska na obalu rijeke Drave, čime bih se paralizirao kompletan život u Gradu Osijek. Izvršenom akcijom neprijateljske snage potisnute u dubinu Kopačkog rita, preko rijeke “Stara Drava” .
Od toga trenutka neprijateljske snage više nisu imale napredovanja na tom dijelu bojišnice.
Povodom obilježavanja 23. godina od vojno redarstvene akcije „Đavolja greda“, Policijska udruga branitelja Baranje dana 18. prosinca 2014. godine u 11 sati u suradnji sa drugim udrugama proisteklim iz domovinskog rata i institucijama civilne vlasti organizira polaganje vijenaca ispred središnjeg križa na Biljskoj cesti.


Raspored aktivnosti:
10,45 – okupljanje kod središnjeg križa na Biljskoj cesti
11.00 – polaganje vijenaca
11,45 – sv. misa u Crkvi BZBD Marije u Bilju
12,30 – svečana sjednica – Dom kulture Bilje

Baranja.hr/I.A

Website Apps