Kako bi ispipali bilo svojih vršnjaka koje malo vremena dijeli od odluke nastaviti školovanje, krenuti u poduzetničke vode, u potragu za posao ili trbuhom za kruhom u inozemstvo, učenici IV. E razreda Druge srednje škole Beli Manastir, uz voditeljicu prof. Biljanu Horvat, odlučili su provesti istraživanje o planovima učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Surađivali su s Centrom za poduzetništvo i ispostavom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– Učenici su nastojali doći do mišljenja vršnjaka o ulasku u poduzetništvo te doći do zaključka kakva je ovdje poduzetnička klima i spremnost na samozapošljavanje – objašnjava voditeljica Horvat. Anketirano je 89 učenika osmih razreda te 80 učenika završnih razreda srednjih škola. Nisu očekivali neki senzacionalni preokret glede poduzetničke klime u Baranji koja je već godinama na nezavidnoj razini. Od ukupnog broja ispitanika njih 49 posto žele napustiti Hrvatsku te pronaći posao u inozemstvu. Većina bi ih zemlju napustila nakon završenog fakulteta svjesni činjenice kako se u inozemstvu znanje bolje plaća. Oni koje inozemstvo ne privlači, spas vide u zapošljavanju u državnom poduzeću. Znatno je manje zanimanje za pokretanje vlastitog poduzetničkog poduhvata (16 posto), a zanemariv broj, svega sedam posto, želi raditi kod privatnika.

– Ne mogu reći da učenici nisu upoznati s mogućnostima nastavka školovanja, što ne znači da su upoznati s mogućnostima samozapošljavanja i pokretanja vlastitog posla. Više od polovine anketiranih na ovo pitanje negativno je odgovorilo, osim učenika ekonomskog usmjerenja, koji imaju predmet poduzetništvo – kaže Horvat. Ni od učenika poduzetnička klima u Hrvatskoj nije dobila zavidnu ocjenu, jer samo 11 posto misli da je ona povoljna.

S rezultatima ankete upoznali su ravnateljicu i gradonačelnika Belog Manastira.Na Zavodu za zapošljvanje jučer je evidentirano približno 6200 nezaposlenih.

I.Getto

Website Apps