Na zanimljivu ideju došli su u Savezu mađarskih udruga (SMU). U kotlinskom Domu kulture, naime, uz pomoć mjesnog KUD-a “Petefi Šandor”, organizirali su 1. Festival tradicionalne svinjokolje, na koji su pozvali članove SMU-ovih KUD-ova iz Luga, Zmajevca, Belog Manastira i Čakovaca (Vukovarsko-srijemska županija). Svaka od pet višečlanih ekipa dobila je po jednu svinjsku polutku, od koje su izrađivali kobasice i krvavice, topili čvarke i pekli “gronike”…, dakako na tradicionalni način. Sve je počelo, kakav je red i običaj, u ranim jutarnjim satima, bez obzira na kišu i snijeg. Tristotinjak kilograma teške svinje palili su, kao nekada, u slami, a potom ih, umjesto na uobičajenim vješalima, obrađivali na starim vratima.

– Rijetko koje domaćinstvo to danas tako radi. Ali vjerujte, nisu naši stari svinju palili bez razloga. Vidjet ćete što takav način obrade znači za, primjerice, hurke (krvavice) – dobacio je, onako usput, jedan od natjecatelja.

Nakon paljenja i obrade na vratima, svaka je ekipa dobila po polutku, i finiji dio posla mogao je početi. Poprilično brzo ekipe su počele miješati kobasice, koristeći se pritom domaćom paprikom.

– Nemojte slučajno ne napisati da koristimo papriku iz Luga – dobacivali su Lužani, čije je mjesto već nadaleko poznato po Paprika festu, prošle godine čak dva puta održanom u razmaku od samo nekoliko dana.

I dok su majstori mesari radili svoj posao, nadaleko se počeo širiti miris svježe pečene svinjske jetrice, obogaćene češnjakom. Pekle su vrijedne žene i langošice, odnosno krafne te smotale nekoliko stotina sarmi. Za svaki slučaj, pristavljen je poveći kazan paprikaša. Dakako, svinjskog.

U rano poslijepodne, kako se vanjski dio posla bližio kraju, Dom kulture počeo se puniti. Slijedilo je proglašenje pobjednika, a s bine su se začuli zvuci truba i ostalih instrumenata čakovačkog KUD-a. Kući se nikom nije žurilo. Pojeli su natjecatelji i njihovi gosti zavidnu količinu kobasica, sarmi, jetrica, paprikaša i ostalih delicija. Nešto je ostalo i “za ponijeti”, a pao je i dogovor za iduću godinu…

Ivica GETTO
Website Apps