JEDINO BARANJSKO SANJKALIŠTE

5. siječnja 2015.

Nakon jednogodišnje stanke zbog nedostatka snijega, Općina Draž i općinska Turistička zajednica ogranizirale su tijekom vikenda drugu Baranjsku snježnu kraljicu – natjecanje u sanjkanju. Na Bunarić dolu kod Gajića uredili su 300 metara dugu stazu, na kojoj se adrenalinskim uzbuđenjima prepustilo četrdesetak zaljubljenika u snijeg i prirodu, mladih, ali i onih starijih. Niz brdo spuštali su se sjedećki ili ”na trbuvu”, dok je pobjednik postao onaj natjecatelj koji se dosanjkao najdalje.

– Natjecatelji su razne životne dobi, a najstarijem je 50 godina. Poziv smo uputili svim Baranjcima, ali na tome ne mislimo stati. Ako vremenske prilike to budu dopustile, nagodinu našu Snježnu kraljicu planiramo podići na višu razinu i na nju pozvati turiste iz raznih krajeva – kaže Martina Terzić iz TZ općine Draž, ističući kako je ovakav događaj najbolji dokaz da se, uz malo truda i ulaganja, baranjsko brdo u turističke svrhe može koristiti i tijekom zime.

S njom se složio i općinski načelnik Stipan Šašlin, dodavši da su se na originalan način dosjetili kako se velike količine snijega, umjesto nevolje, mogu pretvoriti u veselje, prije svega za one najmlađe. No, vratimo se natjecanju. Led su probili najmlađi, u dobi do 12 godina. Nekima od njih ovo je bio prvi sličan susret sa sanjkama, pa su do cilja stizali uz pomoć roditelja.

Najdalje su stigle sanjke desetogodišnje Eme Majer (302 metra). Samo dva metra za ”najviše postolje” nedostajalo je Hrvoju Balatincu (6 godina), dok se trećim mjestom morala zadovoljiti Anja Marijanov. Nakon mlađih, na red su došli i oni stariji. Bez premca bio je Filip Strilković (15), čije su sanjke odjurile čak 313 metara. Četrdesetogodišnji Goran Balaž prešao je 309, a pedesetogodišnja Jela Bartolov 303 metra. Svi ostali bili su četvrti, a stazu su isprobali općinski načelnik i djelatnica TZ-a. Zanimljiv je bio i izbor ”vozila” – od modernih saonica s kormanima do običnih vreća za umjetno gnojivo ispunjenih slamom i starim krpama. Neki od ”bolida” bili su i dvostruko stariji od njihovih vozača. ”Aktivni” su bili i vinari s Bunarić dola, koji su širom otvorili vrata svojih podruma i gatora, kako bi gosti kušali vina sa ”šokačke strane brda.” Pokoji su založili vatricu, na kojoj se krčkao grah, paprikaš i čobanac…

Ivica GETTO
Website Apps