SVETA TRI KRALJA

6. siječnja 2015.
 Na današnji se dan Crkva sjeća događaja opisanog u Evanđeljima, kada dolaze trojica mudraca, trojica kraljeva sa željom da se poklone novorođenom kralju.
Došli su izdaleka i tražili Krista. U bogojavljenskoj evanđeoskoj poruci glavna je stvarnost novorođeni kralj Isus Krist, na čijem se vanjskom obličju ne vide nikakvi tragovi kraljevskog dostojanstva. On stanuje u običnoj seoskoj kolibi medu siromašnim ljudima, on  je skriven, stavljen u stranu.
  Ipak  njegovo je rođenje navijestila zvijezda te dovela mudrace s Istoka s darovima, da mu se poklone. I oni su tu, ne radi sebe, nego da svrate pozornost na novorođenog Kralja, kojega i oni naviještaju. Mudrace sa Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjući im ni imena ni broja, kasnija je predaja pretvorila u kraljeve davši im imena: Gašpar, Melhior i Baltazar. Oko njih se stvorila  legenda prema kojoj ih je pokrstio sv. Toma, apostol . Poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije  odnešene u Carigrad, a odande u Milano, odakle budu prenesena u Koeln. Nad tim je relikvijama, što se čuvaju u prekrasnoj dragocijenoj škrinji, podignuta na njemačkom tlu najveličanstvenija katedrala koja je još i danas najveći ures grada Koelna, u kojem se veoma razvilo njihovo štovanje.
Ti sveti mudraci ili kraljevi  Gašpar,Melkior i Baltazar bili su prvi predstavnici poganskoga svijeta koji se dođoše pokloniti Isusu i na taj način naznačiti da je on Spasitelj za sve ljude.
Njima u čast podignute su mnoge crkve i posvećeni mnogi oltari a Crkva ih slavi na svetkovinu Bogojavljanja.
Baranja.hr/Iva Arači
Website Apps