NOĆ MUZEJA

30. siječnja 2015.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova, a prošle je godine u stotinu gradova čak 210 kulturnih ustanova posjetilo 360.000 posjetitelja.
Danas je Noć muzeja manifestacija kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma. Aktivnostima u manifestaciji Noći muzeja potiče se na prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija koje povezuju ljude s globalnim izvorima informacija te idejama i stvaralaštvom za kojim tragaju; na prepoznavanju muzeja kao institucija koje čine bogatstvo ljudskog izraza i kulturnu raznolikost dostupnu svim korisnicima i na svim medijima te na poticanje aktivnosti razvijanja znatiželje kao motiva za posjet muzeju, muzeja kao ustanova znanja, ali i prostora za zabavu i smisleno provođenje slobodnog vremena.

noc-os-1.jpg
Prigodan program organizira se svake godine zadnji petak u mjesecu siječnju od 18 sati do jedan sat iza ponoći uz besplatan ulazak u muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove. Događanja su vrlo raznolika: otvorenje izložbe, predavanja, radionice, koncert, performans, promocija, specijalno osmišljeno vodstvo, kazališna predstava, besplatno dijeljenje ili prigodna prodaju muzejskih publikacija i suvenira.
Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu desetu Noć muzeja pod nazivom ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”, koja će se održati 30. siječnja 2015. godine od 18 do 1 sat iza ponoći. Tema desete Noći muzeja se konceptualno nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju, kojom se žele dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihovo interpoliranje u programe kulturno-turističkih itinerera. U programima Noći muzeja posebno se naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja, s naglaskom na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, čovjeka univerzalnog uma.

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA U OSIJEKU

MUZEJ SLAVONIJE
Muzej Slavonije će na dvjema lokacijama u baroknoj Tvrđi, Magistrat (Trg Svetog Trojstva 6) i Glavnoj Straži (Trg Svetog Trojstva 2) te u Donjem gradu Mursa in situ (Vijenac Murse bb – suteren dječjeg vrtića Mak) osim stalnih postava posjetiteljima ponuditi razgledavanje nekoliko izložaba i predstavljanja muzejskih predmeta i kataloga muzejskih izložbi.

noc-muzej-slavonije.jpg

STALNI POSTAVI:

Lapidarij antičkih spomenika
Prapovijest
Seoba naroda i srednji vijek
Mursa in situ (Vijenac Murse bb – suteren dječjeg vrtića Mak)
IZLOŽBE:
Priča o Belju
Jedan kućni Božić – izbor božićnog nakita gospođe Željke Ćorak
Za Cara i domovinu – gostovanje Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli
Osijek i okolica u osmanskom periodu
Sinagogalna arhitektura u Istočnoj i Srednjoj Europi od 1782.-1944.

Tijekom Noći muzeja posjetitelji će moći kupiti muzejske kataloge, plakate, razglednice i suvenire. Kao i prethodnih godina, Državni arhiv u Osijeku prodavati će svoje publikacije na posebnom štandu.

MUZEJ SLAVONIJE – PROGRAM:

18:00 – Sinagogalna arhitektura u Istočoj i Srednjoj Europi od 1782.-1944. / Otvorenje izložbe, međumuzejske suradnje Gradskog muzeja u Subotici i Muzeja Slavonije, uz pomoć Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku / Magistrat /
19:00 – Izronjena antika /predstavljanje uz prigodno predavanje, tri iz Drave izronjena i restaurirana primjera antičke kamene plastike / Glavna straža /
20:00 – Portret barunice Elene Rajačić Brinjske / predstavljanje portreta, ulje na platnu, rad slikara Josipa Franje Mückea kojeg je darovala gospođa Vera Gerard Šipošić / Magistrat /
21:00 – Katalog izložbe “Osijek i okolica u osmanskom razdoblju” / predstavljanje kataloga izložbe “Osijek i okolica u osmanskom razdoblju”, autora dr. sc. Mladena Radića / Magistrat /
18:00 – 01:00 – Prodaja muzejskih kataloga, plakata, razglednica i suvenira / Magistrat /
18:00 – 01:00 – Prodaja publikacija Državnog arhiva u Osijeku / Magistrat /

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI
Muzej likovnih umjetnosti se već tradicionalno uključuje u manifestaciju Noć muzeja. Ove godine program je temeljen na aktualnoj izložbi 24. slavonski biennale Jednom jedan putnik uz inspiraciju temom Noći muzeja 2015. “Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”. Druženje će započeti Dječjom Noći muzeja, a do samog kraja izmjenjivat će se različiti programi poput “Putujmo zajedno kroz postav”, likovne radionice, igre “Pratimo zvuk”, ulične čitaonice o pustolovinama i performansa free style i rap glazbe.

noc-mlu-160561.jpg

Muzej likovnih umjetnosti – PROGRAM
17:00 – 01:00 : Prezentacija dječjih radova i njihove animacije
17: 00 – 20:00 : Dječja Noć muzeja
17:00 – 18:00 : “Putujmo zajedno kroz postav”
18:00 – 20:00 : Likovna radionica za djecu
17:00 – 20:00 : ukoliko pada snijeg izrada velikog snježnog putnika u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti
20:00 – 22:00 : Pratimo zvuk: Igrajmo pikado sa slijepim i slabovidnim osobama
21:00 – 22:00 : Ulična čitaonica o pustolovinama
23:00 – 24:00 : Performans free style i rap glazba

GALERIJA WALDINGER

Gradske galerije Osijek pozivaju Vas da im se pridružite u Noći muzeja u galeriji Waldinger od 18 do 1 sat, a možete razgledati izložbu crteža i ulja na platnu akademika Zlatka Kesera: „TELEPORTACIJA“.keser1.jpg
Zanimljiva je koincidencija da Hrvatsko muzejsko društvo upravo ovu jubilarnu desetu Noć muzeja organizira pod nazivom ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”, a u galeriji je izložba znakovitog naslova „Teleportacija“ – izraz koji se itekako veže uz genijalni um Nikole Tesle: „riječ je o Philadelphijskom eksperimentu, odnosno projektu Duga – tajnom pokusu, koji datira iz 1943.. Uz Teslu, na projektu je radio i Einstein, a navodno su uspjeli učiniti razarač američke mornarice USS Elridge nevidljivim, a navodno su ga uspjeli i teleportirati skupa s posadom i to na udaljenost veću od 300 kilometara. Iako postoje svjedoci, mornarica i vlada SAD-a nikada nisu priznali postojanje tog pokusa. Premda se ipak radi više o znanstvenoj fantastici, ističe poznati hrvatski fizičar Vladimir Paar.“ Izložba „Teleportacija“ nije znanstvena fantastika, ali svi koji dođu uvjerit će se kako je zaista – fantastična!!!
Autorica stručne kustoske koncepcije Keserove izložbe višegodišnja je suradnica, nažalost prerano preminula kustosica dr.sc. Marina Viculin. Stručno vodstvo kroz izložbu organizirano je od 19.30 do 21 sat, a vodit će ga povjesničar umjetnosti Igor Loinjak.
Od 21 sat možete uživati u koncertu ARGUS JAZZ BANDA iz Osijeka.
A prije i poslije koncerta u gallery-homemade toplom čaju.

Radio Osijek

Website Apps