RAZLIČITO MIŠLJENJE

21. siječnja 2015.

Nije dugo trebalo čekati kako bi druga mađarska opcija, DZMH, odgovorila na prekjučerašnje izjave saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine i predsjednika SMU-a, Šandora Juhasa, koji je govorio o nezapošljavanju Mađara. Nazvavši Juhasa licemjerom, izvršni predsjednik DZMH, Robert Jankovics, naglasio je kako u godinu dana, koliko je saborski zastupnik, nije napravio ništa za unaprjeđivanje položaja Mađara osim što je udruzi čiji je predsjednik priskrbio u ovogodišnjem državnom proračunu 2,7 milijuna kuna.

– Za koje ciljeve, ne znamo. Samo slutimo. Posebice imajući u vidu da je ovo izborna godina – istaknuo je Jankovics, aludirajući, u prvom redu, na manjinske izbore koji će biti održani u svibnju.

Zamjerio mu je što se, kao belomanastirski gradski vijećnik, nije zauzimao da se, umjesto nedavno zaposlene administratorice, u Gradu zaposli osoba mađarske nacionalnosti, niti je o tome progovorio, kao ni o stranačkom zapošljavanju u Gradu i gradskim tvrtkama. Dotaknuvši se rada baranjskih vijeća naconalnih manjina, koje mahom ”drži” SMU, naglasio je kako neka od njih u četiri godine mandata nisu održala nijedan sastanak, zapitavši se na što je belomanastirsko Vijeće mađarske nacionalne manjine potrošilo 243.000 kuna koje im je grad osigurao.

– Prema Zakonu, o ostvarivanju manjinskih prava trebaju se skrbiti vijeća i predstavnici nacionalnih manjina. SMU je na izborima 2011. godine za vijeća nacionalnih manjina dobio predsjednike vijeća u Osječko-baranjskoj županiji, općinama Bilje, Kneževi Vinogradi, Draž i Darda, gradu Belom Manastiru, kao i predstavnika mađarske nacionalne manjine u Općini Čeminac. Ovo o čemu Juhas govori rezultat je njihova nerada – rekao je Jankovics, podvukavši kako su u SMU-u imali sve poluge vlasti u rukama, ali su doživjeli fijasko jer nijedno pravo Mađara u Baranji nije unaprijeđeno. S Jankovicsem su se složili Gabor Varga i Šandor Šipoš, zamjenici načelnika općina Bilje odnosno Draž, potkrijepivši to primjerima (ne)rada mađarskih vijeća u matičnim općinama.I.Getto

Website Apps