SVETI VINKO U BARANJI

17. siječnja 2015.

Baranja je poznati vinski kraj, kao što joj i samo ime kaže ”majka vina” pa je stoga i  Sv. Vinko jedan od znajčajnih vinskih blagdana koje baranjski vinari i svi ljubitelji vinske kapljice, slave već stoljećima.

                          

Vinceška, blagdan sv. Vinka, star nekoliko stoljeća koji se i danas u Baranji njeguje kao jedan od najvećih vinogradarskih blagdana. Obilježava početak nove vinogradarske godine, 22. siječnja, taj dan se blagoslivljaju vina i vinogradi.
Običaj nalaže da se taj dan na čokot objesi najveća kobasica koja se polijeva vinom kako bi ta godina bila što rodnija, a grozdovi veliki, puni i teški poput kobasice.
Vinar svoje prijatelje i goste okuplja na druženje uz vatru, gdje se peku kobasice i slanine nabodeni na šibu, kao nekada, osim toga, nađe se tu i koji kotlić čobanca ili fino začinjenog baranjskog graha, a sve se zaokruži dobrom pjesmom i naravno, vrhunskim kapljicama, koje čuče u svojim drvenim bačvama i čekaju svoj trenutak kada će razveseliti nečije nepce.

I ove godine Baranja će ugostiti brojne posjetitelje, a između stvarno bogate ponude izdvojili smo domaćine koji provjereno  za blagdan svetog Vinka imaju program koji se pamti čitave godine .
Vinceška u Piroš Čizmi
Restoran-pansion Piroš Čizma u Suzi,
od subote 17. 01. do nedjelje 25. 01.  priređuje:
DANE POSVEĆENE Sv. VINKU ZAŠTITNIKU VINOGRADA I VRIJEDNIH VINOGRADARA
Dođite i uživajte u izvrsnim vinima baranjskih vinara i specijalitetima kuće posebno pripravljenim za ovu prigodu


MENU
po pristupačnoj cijeni od 70,00 kuna po osobi
predjelo:
Pašteta od kulena, čvaraka i svježeg sira s  prepečencima
glavna jela:
Divljač u gulašu s Merlotom s njokima od bundeve
ili
Kobasice u Frankovki s kiselim kupusom i krumpirom
desert:
Štrudla od jabuka i višanja s baršunastim preljevom od Graševine
ŽIVJELI I U SLAST!
rezervacije na 031 733806 ili na piros.hr@gmail.com
Za tu prigodu imamo i specijalni popust od 25% za one koji žele prenoćiti u Piroš Čizmi pa noćenje u dvokrevetnim sobama s doručkom, boravišnom pristojbom i osiguranjem gostiju uključenim u cijenu iznosi samo 135,00 kn po osobi.
Seosko domaćinstvo Stara Baranja

povodom obilježavanja svetkovine sv. Vinka samo za vas i vaše društvo organizira proslavu Vinceške u stoljetnom vinskom podrumu koji se nalazi u sklopu stare, autohtone panonske kuće na vinskoj cesti u Kneževim Vinogradima.
Domaćini će za ovu prigodu organizirati vaše druženje u vinskom podrumu “Gatoru” kraj otvorenog kamina i ražnja s ponudom domaćih baranjskih specijaliteta(kobasice,kulenova seka, čvarci, švargl, riblji paprikaš,čobanac,iš-fiš paprikaš,barnjski gulaš i sl.)

 


Naša ponuda bit će određena isključivo prema vašim zahtjevima i afinitetima s napomenom da ponuda mora biti formirana na bazi najmanje 12 osoba i obaveznom noćenju u sobama domaćinstva Stara Baranja (konzumacija jela i pića bit će sadržana u cijeni ponude).
Gostoljubivi domaćini će u skladu sa svojim mogućnostima pokušati zadovoljiti i druge vaše želje i potrebe.
Kontakt i rezervacija:
Seljačko domaćinstvo “Stara Baranja”
Glavna 101, Kneževi Vinogradi
telefon: 098/835240
email: starabaranja@gmail.com
web: starabaranja.com

Baranja.hr/Igor Lovaković

Website Apps