TJERALICA ZA BRANIMIROM GLAVAŠEM

16. siječnja 2015.

 

Iako se očekivalo da će Branimir Glavaš, nakon vijesti da je Ustavni sud odlučio je ukinuti pravomoćnu presudu Vrhovnog suda, ponovno doći u Hrvatsku, to se neće dogoditi. Županijski sud u Zagrebu za njim je raspisao tjeralicu.

“Županijski sud u Zagrebu raspisao je tjeralicu za Branimirom Glavašem. Presuda Vrhovnog suda je stavljena izvan snage, mi imamo okrivljenika Glavaša i nepravomoćnu presudu u trajanju 10 godina zatvora, što povlači obvezu suda za raspisivanje tjeralice”, izjavio je za Hrvatski radio Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

kresimir-devcic.jpg

Podsjećamo, Ustavni sud odlučio je ukinuti pravomoćnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora zbog slučajeva “garaža” i “selotejp”. Opoziv presude poslan je u Ministarstvo pravde BiH, gdje Glavaš služi kaznu, te će lider HDSSB-a sada biti pušten na slobodu.

No, s obzirom da je Glavaš pobjegao iz Hrvatske prije nego je presuda postala pravomoćna, sada je za njim raspisana tjeralica, s obzirom da je na snazi ostala nepravomoćna presuda Županijskog suda. Hrvatski zakon propisuje da svatko tko je osuđen na više od pet godina zatvora mora do pravomoćnosti presude ostati u pritvoru.

Problem je što Glavaš kao slobodan čovjek može ostati u BiH. On naime ima državljanstvo BiH pa ga susjedna država ne može izručiti Hrvatskoj osim ako on pristane na izručenje. Glavaš je u zatvoru u BiH proveo četiri godine.

Radio Osijek

Previous Post
«
Website Apps