U BARANJI NEMA TRIHINELE

9. siječnja 2015.

Sezona kolinja diljem Baranje još uvijek traje, premda je najveći dio posla obavljen tijekom studenoga i prosinca. Sezonu je produžilo nešto toplije vrijeme uoči Božića, koje je ponajviše zabrinulo proizvođače kulena i ostalih suhomesnatih delicija. Vrijeme je to kada mnogo posla, zbog trihineloskopskih pregleda, imaju i baranjski veterinari. Kako ističe Vinko Benić, direktor belomanastirske Veterinarske stanice, pod čijom su ingerencijom sve baranjske općine osim Bilja i Jagodnjaka, pregledano je približno 5000 uzoraka, što je 20-ak posto manje nego prošle sezone. Rezultati svih pregleda su negativni pa se može reći da je trihinela u Baranji gotovo potpuno iskorijenjena.

– Trihinele ima, ali mnogo manje nego prije. Dokaz tomu su pozitivni nalazi u Zagrebačkoj županiji, ali i tri zaražena uzorka pregledana u našoj stanici. Pozitivni su, doduše, bili uzorci divljači – objašnjava Benić, naglašavajući kako opreza nikad dosta.

Ni jedan trhinelom zaraženi uzorak kod domaćih svinja na području koje pokriva Veterinarska stanica Beli Manastir objašnjava uspješnom deratizacijom, zakonskom obvezom svih jedinica lokalne samouprave. No, dodaje, ima informacija kako su se neke općine “opustile” pa nisu provele posljednju akciju (akcije se provode u proljeće i jesen), što bi moglo rezultirati ponovnom pojavom trihinele kod domaćih svinja, ovisno o stupnju zaraženosti ove generacije štakora. Dodaje da je većina “svinjokoljskih” poslova obavljena, a tek nešto pojačan intenzitet trihineloskopskih pregleda očekuje do sredine siječnja.

– Nakon toga pregledi se obavljaju znatno rjeđe, iako se protežu tijekom cijele godine. Riječ je većinom o kolinjima “za frižider”, dakle bez pravljenja kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda. To je normalno jer toplo vrijeme ne odgovara proizvođačima kobasica i kulenja – naglašava Benić.

Obveza nošenja uzoraka na trihineloskopski pregled nastavlja se i 2015. godine. Cijena je zasad ona stara – 38 kuna plus PDV za uzorak. Ivica Getto

Website Apps