U OČEKIVANJU TURISTA SA KRUZERA

14. siječnja 2015.

 

Baranja će na proljeće dobiti nova ”ulazna vrata”. Osječkom i belišćanskom dravskom mostu, onom batinskom na Dunavu te cestovnim graničnim prijelazima kod Duboševice i Baranjskog Petrovog Sela, pridružit će se riječno putničko pristanište na Dunavu u Batini. Moglo bi se reći, konačno, budući da su sve predradnje oko gradnje luke počele prije mnogo godina. Za prihvat prvih putnika luka je fizički bila spremna još krajem 2013. godine, a prošla je godina protekla u ishođenju svih potrebnih dokumenata.

– Sada je već potpuno izvjesno da će na proljeće u Batinu kruzerima početi stizati prvi gosti. Krajem ožujka očekujem i službeno otvaranje luke, budući da su svi radovi gotovi, a dokumentacija ishođena. Potrebno je još samo obaviti neke sitnice, poput uređenja prilaznog puta za autobuse, ali to je relativno jednostavan zahvat – kaže načelnik općine Draž Stipan Šašlin, naglašavajući kako ima informacije o određenom broju već dogovorenih pristajanja u batinskoj luci. Nastavlja kako o ”kopnenim aktivnostima” koje će biti ponuđene turistima brigu vode agencije, pa ne može točno reći gdje će se, nakon iskrcaja u Batini, prvi riječni turisti zaputiti. Pretpostavlja kako će to biti Kopački rit, stari beljski podrum i slične lokacije. Informaciju o konačnom početku rada batinske luke potvrdila nam je mr. sc. Božana Matoš, ravnateljica Lučke uprave Vukovar, pod čijom je ingerencijom batinska luka, kao i sve ostale na hrvatskom dijelu Dunava.

– Za sada je dogovoreno pristajanje sedam kruzera, ali pregovori s touroperaterima i turističkim agencijama neprestano traju, pa će najava sigurno biti još, naime očekujemo skoru potvrdu dolaska još 20 kruzera – kaže Matoš, napominjući kako je službeno otvaranje luke planirano prije početka sezone, dakle krajem ožujka. Ističe kako su svi infrastrukturalni poslovi gotovi, a trenutačno se radi na novom rješenju veza uz obaloutvrdu.

Podsjetimo, cijelu priču oko gradnje batinske luke, smještene gotovo na istom mjestu gdje je desetljećima pristajala dunavska kompa koja je spajala dvije riječne obale, prije više godina počela je Osječko-baranjska županija. Prve projekcije govorile su kako bi godišnje u luku moglo stizati nekoliko desetaka tisuća turista. Hoće li tome stvarno biti tako pokazat će vrijeme. Na kruzerima je, prosječno, stotinjak putnika. A kako će se osjećati u Baranji, stvar je turističkih radnika, koji su, ruku na srce, već pokazali da znaju svoj posao, pa je zahvaljujući njima regija između Dunava, Drave i Mađarske važan kamenčić u mozaiku hrvatskog kontinentalnog turizma.

Ivica GETTO
Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps