BARANJSKI DVORCI

12. veljače 2015.

Na području Baranje najmanje su tri kapitalna objekta baštine ovdašnje povijesti izložena samo zubu vremena. Riječ je o dvorcima u Tikvešu, Bilju i Dardi, nekada perjanicama svoga vremena. Sagrađeni su u razdoblju od 17. do 19. stoljeća, a nijedan od njih u ovom trenutku ne služi gotovo ničemu, osim prisjećanju na nekadašnja vremena. Njihova je sudbina, u većoj mjeri, vezana uz strukturne EU fondove, jedini izvor sredstava koji bi im na neki način mogao pomoći.

Shvatili su to u JUPP-u Kopački rit, koji upravlja kompleksom dvoraca u Tikvešu, bližom i daljom poviješću poprilično zanimljivom za Baranjce i njihove goste.

– Početkom ljeta raspisali smo postupak javne nabave za glavni izvedbeni projekt, ali se na njega nitko nije javio. Potom smo, nakon pregovaračkog postupka, ponovili isti postupak, ali ponovno neuspješno. Tek nakon trećeg pokušaja dobili smo ponuditelja, s kojim smo potpisali ugovor pa je u tijeku izvedba konačnog projekta – priča Damir Opačić, ravnatelj JUPP-a Kopački rit, koji je od RH dobio zeleno svjetlo za upravljanje tikveškim kompleksom.

Nakon što dobiju sve potrebne dokumente, ističe Opačić, obnovu kompleksa aplicirat će na strukturne fondove EU-a.

– Cijeli projekt, među ostalim, obuhvaća obnovu dva stara dvorca, hortikulturno rješenje te izvedbu parkinga i prometnica, ali sve na temeljima autohtonosti – objašnjava, naglašavajući kako bi, sve skupa, trebalo biti riješeno uz najviši stupanj energetske učinkovitosti.

Također, dodaje, budući da je riječ o zaštićenoj kulturno-povijesnoj baštini, planirano je da objekti odišu vremenima kroz koja su prošli, točnije da dobiju štih Habsburgovaca, Karađorđevića i Titovih vremena, koja su dio povijesti i posjetiteljima poprilično zanimljivi.

– Ne planiramo klasičan muzej, već muzeološki postav, privlačan za posjetitelje – naglašava Opačić, napominjući kako bi vodiči turiste provodili kroz odaje s replikama namještaja i detaljima iz onog vremena, a sve u cilju dočaravanja onoga što je kroz povijest zabilježeno u Tikvešu.

DardaDvoracEsterhazy01

Budući da su dvorci nastali kao lovne rezidencije i ladanjske kuće, posebnu pozornost dali bi upravo lovačkom segmentu, uz prikaz lovnog i ribolovnog oruđa, starih fotografija…

Završetak izvedbenog projekta, koji će Fond za zaštitu okoliša financirati sa 900-tinjak tisuća kuna, očekuje do kraja ljeta, kada slijede aplikacije prema EU fondovima.

Ivica GETTO
Website Apps