Folklorni ansambl Bilje ove godine obilježava desetu obljetnicu i za to se intenzivno priprema. Pedesetak članova, što odraslih što djece, ostvarilo je zapažene rezultate proteklog desetljeća.

Tajnik Vladimir Barač kaže kako odraslo članstvo čine ljubitelji tradicije u dobi od 15 do 50 godina, što ovaj folklorni ansambl čini još boljim i zanimljivijim u očuvanju baštine.

– Naš je cilj ostvaren, čuvamo izvorni i reproduktivni folklor, vokalno-instrumentalnu glazbu, izrađujemo narodne nošnje te ostale folklorne i etnografske sadržaje. Ponosni smo što okupljamo građane iz svih slojeva društva te školske i studentske mladeži radi njegovanja domoljublja i kulture Hrvatske, a mnogo ulažemo u stručno osposobljavanje vlastitog stručnog kadra koji će odgajati buduće naraštaje u njegovanju kulturno-umjetničke baštine Hrvatske, općine Bilje i baranjskog kraja – ističe Barač.

Nastupali su na Danima gastronomije i turizma u Zagrebu, odradili turneju po Njemačkoj, na Vinkovačkim jesenima, Festivalu hrvatske folklorne koreografije u Vodicama, Međunarodnoj večeri folklora u Umagu, Festivalu hrvatske folklorne koreografije Biograd na Moru, turneji po Mađarskoj u povodu projekta “Saint Ivan’s day”, “Drmeš, da” u Zagrebu, Festivalu hrvatske folklorne koreografije u Dugom Selu, imali su i turneju na Jadranu, nastupali su također u Kaštel Kambelovcu i Muću na međunarodnim smotrama folklora…

– Na repertoaru su nam koreografije iz Slavonije, Baranje, Međimurja, Zagorja, Posavine, splitski i bunjevački plesovi. Sve je koreografije osmislio naš voditelj Nedjeljko Haček, koreograf i stručni voditelj prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja s 40-ak godina folklornog iskustva – nabraja Barač.

Posebnost Folklornog ansambla Bilje je to što jedini u svome repertoaru ima i koreografiju plesova Podunavskih Švaba koju su osmislili zbog suradnje s Udrugom Nijemaca i Austrijanaca u Osijeku.

– Ta nam je dugogodišnja suradnja donijela i kraću turneju u Njemačkoj, a lani smo nastupili i u Zagrebu na Danu nacionalnih manjina. Očekujemo da ćemo opet zaplesati na nekoj od europskih pozornica – nada se Barač.

FA Bilje redovito organizira godišnji koncert kao prikaz dosadašnjeg rada, a već tri godine zaredom uspješno organizira Baranjsku dječju smotru hrvatskih folklornih društava za koju bi htjeli da ove godine preraste u regionalnu smotru Slavonije i Baranje.

Darko PEJIĆ
Website Apps