SVE VIŠE STARIH U BARANJI

11. veljače 2015.

Mnogo je dokaza da baranjska populacija stari, a jedan od njih je, sada već kroničan, nedostatak udomiteljskih obitelji za stare i nemoćne, točnije odrasle osobe. Institucije poput staračkih domova i sličnih praktički su prebukirane, pa su jedini prostor gdje bi se ovaj problem mogao riješiti upravo udomiteljske obitelji.

– Potrebe za smještajem starih i nemoćnih te ostalih odraslih osoba gotovo su svakodnevne. Informacije o potrebama za udomljavanje dobivamo od rođaka, jedinica lokalne samouprave i, najčešće, socijalnih radnika u osječkom Kliničko-bolničkom centru, iz kojega neki odrasli pacijenti moraju biti otpušteni, ali nemaju gdje otići, posebice kada je riječ o beskućnicima. To su žurni smještaji i poprilično stresne situacije – priča Đimi Fuštin, ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb. Naglašava kako je na području pod ingerencijom njegova centra u Baranji udomljeno 98 odraslih osoba, od kojih 85 s rješenjem belomanstirskog Centra, dok su ostali s područja drugih slavonskih centara. Smješteni su u 43 udomiteljske obitelji, a potrebe za takvim obiteljima znatno su veće.

– Prioritet nam je udomljavanje muških odraslih osoba. Zbog čega se obitelji nerado odlučuju na udomljavanje muškaraca teško je reći. Riječ je, vjerojatno, o predrasudama – objašnjava Fuštin, apelirajući na sve potencijalne udomitelje da dođu na dogovor u Centar, gdje će dobiti sve potrebne informacije. Ističe kako svi potencijalni udomitelji, ako za to imaju uvjeta, prvo moraju proći edukaciju, nakon koje Centar izdaje potrebne dozvole. Osim što je riječ o, na neki način, humanitarnom pozivu, udomljavanje odraslih i financijski je isplativo. Naknade se kreću od 2100 do više od 3000 kuna mjesečno, u ovisnosti o stanju udomljenog.

– Zakonom propisana osnovica je 500 kuna, na koju se dodaje minimalno 360 posto na ime naknade za smještaj, te 60 posto udomiteljske naknade – kaže Fuštin, napominjući kako se može ostvariti i pokoja jednokratna pomoć, dakako u ovisnosti o potrebana udomljenih.I.Getto

Website Apps