Zimskim prebrojavanjem ove je godine utvrđeno kako se u Kopačkom ritu trenutačno nalazi 20.038 ptica. Zastupljene su čak 64 vrste.

Danas je Svjetski dan vlažnih staništa koji se obilježava na datum kada je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana konvencija o vlažnim područjima od međunarodnoga značaja, osobito kao staništa ptica močvarica. Prvi Svjetski dan vlažnih staništa kod nas je obilježen 1997. godine, a Kopački je rit na listi područja zaštićenih Ramsarskom konvencijom od 1993. godine.

Najveći broj ptica obuhvaćenih zimskim prebrojavanjem upravo su ptice močvarice, izjavio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Damir Opačić. Dodao je kako Kopački rit ispunjava pet od devet uvjeta Ramsarske konvencije, a jedan je od najvažnijih upravo stalni boravak više od 20 tisuća ptica na jednom močvarnom području. Najlakše je brojati ptice zimi, rekao nam je jedan od čuvara prirode Hrvoje Domazetović jutros na jezeru Sakadaš. Tada je velik dio vodene površine rita zaleđen te su ptice okupljene oko Drave i Dunava što olakšava prebrojavanje. Uz čuvare prirode u prebrojavanju sudjeluju i volonteri, biolozi i ornitolozi koji su stručnjaci za određivanje vrste ptica. U pojedinim situacijama, kada su u pitanju veća jata ptica, promatrači ih fotografiraju kako bi im bilo olakšano brojanje.

 

I danas je na okupljanju školske djece u Kopačkome ritu istaknuto kako je očuvanje vlažnih staništa važno za cijeli planet Zemlju. Takva staništa pročišćavaju vodu, opskrbljuju gotovo milijardu ljudi hranom (rižom i ribom), djeluju kao prirodna “spužva” u zaštiti od poplava i riznica su bioraznolikosti.

 

Valja i još jednom upozoriti- iako smo svjesni važnosti vlažnih staništa i močvara zabrinjava podatak da je od 1900. godine do danas u svijetu uništeno čak 64 posto takvih područja.

Davor Lončarić

Website Apps