Sigurno nema putnika prometnicom koja Osijek povezuje s Biljem i ostatkom Baranje koji s lijeve strane prometnice (ako se ide iz Osijeka) nije primijetio dva stara mlina, svojevrsne spomenike industrijske baštine ovoga kraja, ali i šire okolice. Surfajući internetom, priču o njima pronašli smo tek na nekoliko mjesta. Jedan od mlinova spominje se kao objekt ponuđen na prodaju, dok je uz drugi mlin vezana arhivska vijest, stara dvije-tri godine, o požaru koji su vatrogasci gasili više od dva sata, te kojom su prigodom izgorjele drvene grede na prvoj i drugoj etaži, kao i dio krovne konstrukcije. Nešto više o mlinovima pokušali smo doznati od načelnika općine Bilje Željka Cickaja, koji tvrdi kako imaju planove vezane uz oba mlina, ali ih, zbog raznih okolnosti, većinom zbog imovinskopravnih odnosa, ne mogu realizirati.

– Jedan od mlinova, onaj bliže centru Bilja, u privatnom je vlasništvu, a namjere vlasnika nam nisu poznate – kaže Cickaj, napominjući kako je mlin unatrag nekoliko godina promijenio pet-šest vlasnika. Prisjeća se kako je svojevremeno Općina tražila od Belja, u čijem je vlasništvu mlin bio, da im ga proda ili prepusti, ali je sve ostalo samo na željama, budući da je prodan nekom drugom.

– Planirana je bila njegova prenamjena u ugostiteljski objekt, po uzoru na gotovo istu građevinu smještenu na obali mađarskog Balatona, koja je sada reprezentativni hotel – tvrdi Cickaj, dodajući kako mu je žao što do realizacije zamišljenog nikada nije došlo. Planova imaju i za drugi mlin, bliži Osijeku, ali i tu ih koče imovinskopravni odnosi. Doduše, vlasnici mlina se znaju, ali uvijek postoji neizbježno “ali”…

– Ovaj mlin za sada ima tri vlasnika. Četvrtina mlina u vlasništvu je Općine, četvrtina u vlasništvu države, a polovina u vlasništvu fizičke osobe koja ga je dobila u postupku povrata nacionalizirane imovine – objašnjava Cickaj, dodajući kako objekt nije etažiran, pa se, zapravo, ne zna tko je vlasnik kojeg dijela. Od države su, nastavlja, tražili da im državnu četvrtinu proda ili ustupi kako bi mogli konkretizirati ideju, ali odgovora još nema.

– Ne možemo ni početi pregovore s dvočetvrtinskim vlasnikom – žali se Cickaj, ističući kako planova za njegovu budućnost imaju. U mlin, nastavlja, imaju što smjestiti. Primjerice, mali pogon za preradu bilja ili slične djelatnosti.

I.Geto

Website Apps